IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар се отдръпва от достигнатия 7-месечен връх спрямо еврото

Поскъпването през изминалия ден бе преди всичко заради коментарите на представители на Федералния резерв на САЩ от стенограмата

10:42 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Щатският долар се отдръпва от достигнатия 7-месечен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Димитър Шуйцов

Щатският долар се отдръпна от достигнатия вчера 7-месечен връх спрямо еврото по време на азиатската сесия. Инвеститорите се ориентираха към прибиране на печалбите, което ограничи поскъпването на долара. Поскъпването през изминалия ден бе на база на коментари на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед), че повишаването на лихвените нива никога не е било толкова близо за последните 10 години.

Стенограмата на институцията сочи, че централните банкери са намекнали за предприемане на решителната стъпка през декември по време на срещата си в края на октомври. Колебанията за долара бяха породени въпреки факта, че Европейската централна банка ще продължи с програмата си за количествени улеснения, което се очаква да окаже натиск върху еврото в дългосрочен план. Също така Японската централна банка остави без промяна курса на монетарната си политика, както се очакваше, което доведе до леко поскъпване на йената и отдръпване на долара от достигнатия 3-месечен връх.

Доларът поевтиня спрямо японската йена до 123.08 след достигнатите върхови нива вчера при 123.75. Еврото също успя да завърши на зелена територия спрямо щатските пари, поскъпвайки до 1.0692, като днес възходящото движение продължава. Зелените пари загубиха сила и спрямо британския паунд, който поскъпна вчера до 1.5248. Днес в 11:30 часа българско време се очакват да бъдат обявени данните за продажбите на дребно във Великобритания, което би раздвижило валутната двойка. В случай на по-добри данни от очаквания, спад от 0.4% вероятно паундът ще продължи възходящото си движение спрямо долара.

След като стенограмата на Фед бе известена, станахме свидетели на рали по фондовите пазари в САЩ. Очакванията, че Фед ще повиши лихвените нива стана причина за зелена вълна на основните щатски индекси. Това стана факт, тъй като по-скоро в тази макроикономическа обстановка Фед се позовава на сигнали за подобряваща се и най-важното стабилна икономика, което се възприе позитивно от инвеститорите. DJIA се повиши с 1.4%, докато S&P 500 напредна с 1.6, респективно до 17 737.16 и 2 083.58 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката поскъпна, както предположихме през изминалия ден. Въпреки всички налични технически показатели за поевтиняване корекцията се задълбочи. До края на седмицата е много малко вероятно да стартира ново поевтиняване за британската лира спрямо щатския долар. Трендът е низходящ, но имаме 2 поскъпващи валути, което разхлабва границите на тренда и прави структурите на цената нестабилни. Всеки, който има желание да търгува двойката, трябва да има предвид специфичната ситуация, която не може да бъде видяна само от графиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още