IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар възстановява позициите си

Доларът поскъпна спрямо кошницата от валути вследствие на ръст в производителността и фабричните поръчки в САЩ

12:18 | 07.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През вчерашния ден щатският долар възвърна позиции спрямо кошницата от валути, като се повиши с 0.40% спрямо тях. Това се случи въпреки рязкото повишаване на търговския дефицит на САЩ с близо 18%, което се очаква да навреди на растежа на американската икономика. Дефицитът в страната се е увеличил до 42.6 млрд. долара, като прогнозите на анализаторите бяха за дефицит от 42.1 млрд. долара. Основната причина за дефицита е понижението на износа с 1.8% и съответно повишението на вноса от 1.3% в страната. Все пак производителността в САЩ нарасна през третото тримесечие с 3.1% на годишна база, а фабричните поръчки през октомври се увеличиха с 2.7% при очаквани 2.6%.

Еврото беше валутата, която отстъпи най-много спрямо зелените пари с 0.43% до 1.0718 долара, като това се дължеше на по-слабо от очакваното повишение на индустриалното производство в Германия. Производството в страната нарасна с 0.3%, като очакванията на пазарните анализатори бе за ръст от 0.8%, което в крайна сметка разочарова инвеститорите.

На пазара на суровини, петролът записа понижение през изминалия ден от 1.66% до 50.96 долара за барел, след като ОПЕК обяви, че добивът на петрол през ноември се е увеличил до нов исторически връх от 34.19 млн. барела на ден. Увеличението на износа от Ирак, Нигерия и Либия е повишило и общото производство на картела. Междувременно, държавната петролна компания на Саудитска Арабия Aramco обяви, че ще намали своите цени през следващия месец за своите големи азиатски клиенти. Тези новини карат инвеститорите да приберат печалби, реализирани от рязкото поскъпване на суровината, което бе записано сред срещата във Виена миналия месец. Вниманието пазарните участници днес ще бъде насочено към данните на Енергийната информационна администрация относно петролните запаси на САЩ.

Европейските борсови индекси записаха повишения, след като игнорираха резултата от референдума в Италия. Германският DAX30 се повиши с 0.9% до 10 836.05 пункта, следван от лондонския UK100 с 0.5% до 6 811.00 пункта. Вниманието на анализаторите ще бъде насочено към срещата на Европейската централна банка в четвъртък. Зелената вълна заля щатските индекси, като Dow Jones записа рекорден връх до 19 235.95 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

Около подкрепата при 0.83390, двойката формира тренд обръщаща фигура. Почти двумесечното поскъпване на лирата спрямо единната валута изглежда ще бъде моментно прекъснато. Потенциалът за реализиране на фигурата „глава с рамене“ е сравнително голям. Разбира се, не бива сляпо да се доверяваме на формациите. Утре предстои пресконференция на ЕЦБ, тя пряко ще повлияе на движението при двойката. От друга страна днес в 11:30 предстоят данни за промишленото производство за Великобритания. Отрицателните данни ще спомогнат за изпълнението на фигурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
долара взе да се прибира като *** в 4ерупката си бавно бавно но сигорно сас страх а колкот до лихвите на каката иелен тя ще ги вдигне лихвите ама друг пат и вси4ко е ок до следващото сабиране на фед
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още