IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще окаже ли политическата криза в Португалия силен натиск върху еврото?

Не може да се говори за асоциации с Гърция, тъй като фискалните проблеми на Портургалия са по-податливи на корекции

11:31 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="bg-BG">Кабинетът на дясноцентриста Педру Пасуш Коелю бе принуден да подаде оставка само 11 дни след встъпването си в длъжност. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Кабинетът на дясноцентриста Педру Пасуш Коелю бе принуден да подаде оставка само 11 дни след встъпването си в длъжност. Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото поевтиня значително в сряда, в резултат на появилата се политическа несигурност в Португалия. Опасенията за стабилността на още една европейска икономика подкопаха вече разклатените основи на единната валута. Въпреки това за асоциации със ситуацията в Гърция не може да се говори поне за момента, тъй като фискалните проблеми на Португалия са по-податливи на корекции, стабилизиране и управление. Освен това, очакванията за количествени улеснения инициирани от Европейската централна банка (ЕЦБ) ще продължават да тежат на единната валута. В противоречие с политиката на ЕЦБ Федералният резерв на САЩ (Фед) се опитва да упражни затягаща парична политика, която би дала подкрепата си за щатския долар.

След като еврото претърпя допълнителен удар, доларът успя да поскъпне спрямо кошница от 6 основни валути. Единната валута поевтиня до 1,0674 долара през вчерашния ден. Очакванията на пазарните участници, че Фед ще повиши лихвените нива след близо десетилетие, ще оказва подкрепа за зелените пари до срещата на централните банкери на 15-16 декември. Спрямо йената, доларът записа леко поевтиняване до 123,08 вчера, докато днес поевтиня дори до 122,73 по време на азиатската сесия, след като инвеститорите спряха продажбите на йени. Това се дължи отчасти на изявлението на президента на ЕЦБ Марио Драги, който на конференцията в Лондон днес се очаква да даде повече информация за предстоящата парична политика на институцията.

Китай внесе известно успокоение, след като индустриалната продукция за месец октомври е записала ръст от 5,6% в сравнение с миналогодишните данни, което е близо до очакваните данни от 5,8%. Освен това продажбите на дребно са скочили с 11% при очакване на инвеститори от 10,9% спрямо данните преди година. Задоволителните данни оказаха лека подкрепа на австралийския долар, който се стабилизира след последните колебливи дни, поскъпвайки до 0,7077 щатски долара.

На фондовите пазари в САЩ не станахме свидетели на големи промени в стойностите на основните измерители. „Сините чипове“ от DJIA поскъпнаха с 0,16%, докато S&P 500 успя да нарасне с 0,15%. Най-силно поскъпване записаха ценните книжа на Nasdaq, след като цената на индекса нарасна с 0,24%. Основните европейски индекси също успяха да запишат ръст през вчерашния ден, като германският DAX поскъпна с 0,16%, а френският CAC 40 с минималните 0,02%. За сметка на това британският FTSE 100 регистрира спад от 0,32%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Двойката формира плитка корекция през последните два дни. Потенциалът да достигне нива около 1,3357 през днешния ден, след пробив на контра трендлинията, е значителен. Доларът от своя страна е сравнително изтъргуван след положителната дата от петък. Това е скритата причина, поради която все пак има възможност да видим подлъгващо възходящо движение и след това спад. По-консервативната покупка ще бъде след видимо по-дълбока корекция. Спад на цената около 1,3192 ще бъде по-безопасно ниво на покупка. Има вариант при пробив на контра трендлинията да купим с плитък стоп под локалния минимум, с по-малък обем за търговия от стандартния, който използваме. По този начин, в случай, че възходящият импулс е достатъчно силен ще приберем няколко пипса. Ако цената достигне поставения стоп, загубата ще бъде незначителна и ще имаме възможност да преследваме нови покупки между 1,3192 и 1,3100.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още