IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли доларът да се завърне към печалбите?

Инвеститорите в САЩ възприеха позитивно новината за новосъздадените работни места

11:40 | 03.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ще успее ли доларът да се завърне към печалбите?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР - Станислав Фортунов

Индексите в световен мащаб реализираха печалби по време на търговията вчера. Пазарите получиха подкрепа от доклади, касаещи взимане на мерки за овладяване на икономическите страсти в Китай. Борсите в страната ще бъдат затворени днес и в петък заради празници, което ще освежи нажежената обстановка напоследък. Пазарните участници се завърнаха към покупки на ценни книжа, което подкрепи щатския долар и изтегли капитали от еврото и японската йена.

Инвеститорите в САЩ възприеха позитивно новината за новосъздадените работни места, които възлизат на 190 000 за месец август. Това се оказа допълнителен импулс за щатските индекси. Въпреки че стойността е по-ниска от очакваните 204 000, все пак задминава данните за месец юли, когато работодателите са създали само 177 000 места. Официалните данни ще бъдат обявени в петък, след което и ще стане ясно дали Фед ще повиши лихвените нива този месец. Представители на институцията заявиха, че представянето на трудовия пазар, в комбинация със задоволителни нива на инфлация са основните компоненти, които биха наклонили везните в полза на по-висок основен лихвен процент.

Насочените капитали към фондовите пазари подкрепиха долара, който поскъпна до 1.1210 и 120.65, респективно спрямо единната валута и йената. Доларовият индекс също се повиши до най-високата си точка за последните 3 дни. След като вероятността Фед да повиши лихвените нива е все още жива, заради данните за трудовия пазар, които ще станат известни в петък, изглежда доларът ще остане на силна позиция спрямо основните си конкуренти.

Печалбите на основните индекси отвъд Океана се отразиха положително и на петрола. След обявените завишени запаси в САЩ, които отчетоха ръст от 4.7 млн. барела при очаквано намаление от 0.7 млн., „черното злато“ се понижи значително. Силният щатски долар също натисна цената надолу, но ръстът по азиатските пазари заедно с ралито на Wall Street помогнаха на петрола да неутрализира поевтиняването.

Имайки предвид, че китайските пазари са затворени до края на седмицата, фокусът остава и върху конференцията на Европейската централна банка, като допълнителни количествени улеснения до края на годината не са изключени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР - Стефан Продев

EUR/USD

Цената е под низходящата тренд линия, при пробив на възходящата контра линия можем да очакваме понижение на единната валута спрямо долара до 1.11418. Корективното движение може да се разшири през днешния ден до 1.12939.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ше успее само краткосрочно и после дългосрочно - ньет ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още