IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Г-20 в Шанхай е във фокуса на инвеститорите

Г-20 ще обърне внимание на структурни глобални реформи, нивата на стабилен икономически растеж, въвеждането на нова порция стимули в еврозоната

11:19 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Петролът задържа печалбите, след като петролният министър на Венецуела обяви, че ще се състои среща в средата на месец март между представители на неговата страна, както и на Русия, Саудитска Арабия и Катар, на която да бъдат обсъдени възможните стъпки за стабилизация на цената на „черното злато“. Първоначалното споразумение за задържане на добивите на януарски нива не срещна подкрепата на Иран, който има намерение да разгърне производството си до нивата от преди санкциите, което би се равнявало на около 4 млн. барела дневно. Втората среща на четирите държави би се определила за успешна, в случай че бъде подкрепена от повечето страни членки на ОПЕК.

В резултат на надеждите, че тази инициатива на страните от организацията би намалила световното пренасищане от суровината, цената на щатския петрол достигна ниво от 33.49 долара за барел, докато Брентът се покачи до 35.74 долара за барел. Въпреки осъществените ръстове, суровината остава под натиск. Рекордните нива на производство на ОПЕК за месец януари възлизат на 32.34 млн. барела на ден. Русия от друга страна достигна изключително високи добивни нива при 10.88 млн. барела дневно, Саудитска Арабия не вдъхна надежди, че има намерение да намали добивите, докато Иран ясно показа желанието си да разгърне производствения си капацитет. Поради тези причини евентуално споразумение на картела изглежда слабо вероятно, като пренасищането на суровината би продължило да оказва натиск на котировките на петрола.

Ръстът на петрола спомогна за зелена сесия на индексите от двете страни на Океана, докато доларът загуби позиции спрямо японската йена и еврото с началото на срещата на Г-20 в Шанхай. Сините чипове увеличиха стойността си с 1.29%, докато S&P 500 напредна с 1.13%. Положително представяне беляза и основните европейски индекси като германския DAX записа ръст от 1.79%, френският CAC 40 нарасна с 2.24%, а британският FTSE 100 поскъпна с 2.48%. Зелените пари от своя страна поевтиняха спрямо кошница от основни валути, но спадовете бяха ограничени, поради предпазливостта на инвеститорите по отношение на срещата на 20-те най-големи икономики.

Основният фокус на срещата на Г-20 ще бъде Китай, тъй като опасенията за стабилността на втората най-голяма икономика остават налице. Също така ще бъдат обсъдени позициите на юана, както и евентуални интервенции на централните банкери. Г-20 ще обърне внимание на структурни глобални реформи, нивата на стабилен икономически растеж, въвеждането на нова порция стимули в еврозоната, както и финансирането на задлъжнели икономики. Събитието в Шанхай има ключово значение за пазара, като срещата ще продължи и утре. Пазарните настроения биха се повлияли от решенията, които ще бъдат взети от големите 20, като това събитие остава с ключово значение за пазара, което би могло да доведе до резки движения със започване на търговията в понеделник.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Очакваната корекция, след тест на съпротивата около 1.1252, е налице, но покупките ще бъдат твърде рисковано действие. В съвсем близко бъдеще предстоят решенията на ЕЦБ, относно монетарната политика. Няма реални изгледи те да са положителни и поради тази причина е много по-разумно да изчакаме реакцията на пазара и да се включим в последствие. Технически, двойката е реализирала корекцията, която търсехме и покупките остават напълно валидни, ако разчитаме изцяло на техническия анализ. Оптималната цел, която можем да преследваме при вход в дълга позиция, е при 1.1250. Ситуацията при двойката е идентична с тази при GBPNZD, с тази разлика, че става дума за по-краткосрочни движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:34 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още