IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стиглиц: Италия ще напусне еврозоната

Възможен е разпад на еврозоната или разделяне на "северно евро" и "южно евро", смята Нобеловият лауреат

09:53 | 06.10.16 г. 40
Автор - снимка
Създател
<p>
	Стиглиц:&nbsp;Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стиглиц: Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира. Снимка: Ройтерс

Известният икономист Джоузеф Стиглиц не вярва, че Италия ще остане част от еврозоната още дълго време. „Когато говоря с италианци, усещам, че хората там са все по-разочаровани от еврото“, казва носителят на Нобелова награда в разговор с германския Die Welt.

По думите му сега разочарованието се разпространява и сред учени и политически лидери. „Италианците просто тъкмо разбират, че Италия не функционира в еврозоната. Това е наистина трудно емоционално прозрение за тях и те дълго време отказват да го приемат". 

Италианската икономика е в дълбока криза. Банките в страната се борят с огромни количества лоши кредити, а икономиката не се разраства в продължение на почти десет години вече, докато безработицата се повиши рязко през същия период.

Без допълнителни дълбоки реформи самият валутен съюз няма да продължи да функционира, казва Стиглиц. Американецът, който спечели Нобелова награда през 2001 г., не очаква, че европейската политика може да спаси все още „боледуващата“ валутна зона в дългосрочен план. На страните членки им липсва волята да се справят с необходимите по-мащабни реформи, като например създаването на банков съюз или обща система за застраховане на депозитите, смята той.

„Липсва решителност“, казва Стиглиц. „Опасявам се от скоростта, с която се вземат решения в Европа. Политиците се съгласяват, че нещо трябва да се направи, но след това това решение се блокира, отлага и претупва“. По думите му в Европа просто липсва нужната солидарност отвъд границите.

Ето защо, според него, общата валутна зона вероятно ще се разпадне през следващите години. Тогава еврозоната няма да съществува в сегашния си вид, казва топ икономистът. „След десет години ще има наистина еврозона, но въпросът е как ще изглежда тя. Много малко вероятно е тя все още да има 19 страни членки. Трудно е да се каже кой ще принадлежи към нея“, смята Стиглиц.

Германия, например, вече е приела, че Гърция ще напусне еврозоната, казва той. В миналото Стиглиц вече посъветва Португалия и Гърция да напуснат валутния съюз.

Икономистът изброява цяла поредица от реформи, които биха били необходими, за да се гарантира, че валутният съюз действително ще работи. Очевидно обаче и той не вярва, че правителствата на държавите членки ще се решат на тези стъпки. Следователно според него единствените правилни решения за раздвижване на изпадналата в застой европейска икономика са или разпадане на зоната, или разделяне на „северно евро“ и „южно евро“.

„Кризата започна в САЩ, но икономиката там се възстановява, докато бъркотията в еврозоната се увеличава", казва Стиглиц, който е бивш главен икономист на Световната банка. Двете икономически зони (САЩ и еврозоната, бел. ред.) са с подобна структура, притежават сходен човешки капитал, сходни природни ресурси и подобни институции. Голямата разлика според Стиглиц е еврото.

Икономистът не за първи път изказва съмнения в устойчивостта на валутния съюз. През лятото той разкритикува в интервю за CNBC европейските лидери, сред които президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който очевидно изпрати послание, че всяка страна, която напуска ЕС, ще бъде наказана. „Един вид идеята е, че можем да задържим хората заедно не чрез ползите, които им носим, а чрез страха от напускането. Това не е здравословно поведение, това ще ускори развода“, заяви икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Дано не се бавят много и да влязят по-скоро в конкретика, действа изнервящо:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
shinawatra
преди 7 години
Поздравления за хубавия коментар, вече съм Ви последовател:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
За съжаление си прав, тук почти нищо не се е променило. Винаги съм твърдял, че по-скоро те ще дойдат на нашето положение (европейците), отколкото ние на тяхното, а истината както знаем винаги е някъде по средата:) За съжаление ЕС върви по грешен път, копира дословно стъпките на СИВ и СССР, а именно -- плановата икономика, която англичаните въвеждат и отхвърлят за първи път някъде около световните войни:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
shinawatra
преди 7 години
А може би точно в това е проблема на Европа - не може да разчупи статуквото и да се модернизира. Вече сме след Щатите и Канада,Япония и Азия като икономика. Крайно време е населението на Европа трябва да излезе от зоната си на комфорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 0
крас
преди 7 години
ДО 30Ако се освободим от емоции и се вгледаме в родното ни минало ще видим, че подобно на ЕС и ФЕД у нас през 90-те бе включена печатницата на пари.Процеса на преминаване от 1 лев в 1000 и последвалото го главоломно обръщане от 1000 на 1-н лев го преживяхме през времето на първоначалното натрупване на капитали. Нещо подобно очаквам да се случи и в ЕС и във ФЕД.ПРИ ТАКАВА ФИНАНСОВА ОПЕРАЦИЯ НАЙ ЗАСЕГНАТА СТРАНА ЩЕ Е КИТАЙ. Не ми се иска да мисля какво ще се случи, ако Китай обърне експортно ориентираното си производство към вътрешно си потребление. ТОВА ОЗНАЧАВА ОБРЪЩАНЕ НА ПОЛЮСИТЕ НА ЗЕМЯТА И СМЯНАТА НА САЩ С КИТАЙ , на долара с юана!НАБЛЮДАВАМ СЛУЧВАЩОТО СЕ И НЕ РАЗБИРАМ КОГА НАЙ СЕТНЕ ЗДРАВИЯ РАЗУМ В САЩ И ЕВРОПА ЩЕ ВЗЕМЕ ВРЪХ НАД АЛЧНОСТТА?ДАЙ БОЖЕ ТРЪМП ДА ОБЪРНЕ С НЕЩО МИСЛЕНЕТО ВТАЗИ ДЪРЖАВА!Иначе си отиват и те и ЕС и всички вкупом. ЖЪЛТУРКОВЦИТЕ ЩЕ НИ ПРЕТОПЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
fri
преди 7 години
Това, което го очаква ЕС е разцепване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
fri
преди 7 години
"Италия не функционира в еврозоната. Това е наистина трудно емоционално прозрение за тях и те дълго време отказват да го приемат"А нашите политици и мафиоти се канят да ни вкарат в потъващия кораб.Тъй като бушонът ни е по-бавнозагряващ от италиянския, докато осъзнаем, че няма да можем да функционирае в еврозоната, корабът ще е потънал. И ние с него...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Мерси за отговора. Нямах нищо друго конкретно. Просто наистина питах как виждаш нещата с банковите сметки, след като предполагаш, че може да дойде ден да гледаме коя банкнота каква серия от коя държава е печатана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 0
scott
преди 7 години
винаги,винаги,винаги съм се питал: щотака стиглица е на уважение в бг-то? И си отговорих. Бил съветник на Първанов, та го осаносват.ЩИГЛИЦОВ, РАЗЛИКАТА НЕ Е ВЪВ ВЕРОТО. А ВЪВ ИСТОРИЯАТА. В АМЕРИКА СА ИЗБИЛИ ИНДИАНЦИТЕ. В ЕВРОПА ИМА МНООООГО НЕИЗБИТИ ИНДИАНСКИ ПЛЕМЕНА, А ИСКАШ БЕЛИА ВОЖД У БЕЛИА ДОМ ДА ИВМ Е АВТОРИТЕТ. Първо избиваш династиес, биомаса и чак след това - въвеждаме ефективното евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 9 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
И въобще как тогава бихме се превърнали в Съединени Европейски Щати ...----------------------------------------Между другото не обръщаш ли внимание как много хора искат да има нов Съветски съюз, или поне Варшавски договор. Едно време най-голямото ми разочарование от СДС беше, че тези хора възприемаха политическата ситуация по следния начин: "Когато на власт е БСП е тоталитаризъм, А когато на власт е СДС е демокрация. Спомням си, че на едно събрание им се разкрещях и им казах, че след 10-и ноември в България нещата не са се променили много. И че едничката разлика е, че ве че имаме два вида комунисти - червени комунисти и сини комунисти. И времето показа, че съм бил напълно прав. Всички политици доста си приличат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още