IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки очакваното решение на Фед еврото поскъпна спрямо долара

Зелените пари обаче поскъпнаха спрямо йената

11:59 | 28.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Фед остави непроменена лихвата по федералните фондове вчера вечерта. Това бе очаквано решение от страна на Федералния резерв на фона на все още забавящата се глобална икономика, ниските цени на петрола, опасенията от застоя на китайската икономика и последиците от излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз. Все пак бе загатнато, че през месец септември е възможно да има нов кръг на затягане на паричната политика.

Въпреки че решението за оставяне на лихвените проценти в САЩ в диапазон 0,25-0,50% бе очаквано от пазарните участници, двойката EURUSD записа сериозен ръст като приключи вчерашния ден на 1.1066. От банката все още гонят целево ниво на инфлацията от 2%, за да покачат лихвените нива, като в момента инфлацията в САЩ е 1.6%. Нивото на инфлацията в страната е под желаното вече 4-та година, като от Фед посочиха, че тя ще остане ниска в краткосрочен план, но ще се увеличи до целевото равнище заради преходните ефекти от спада на цените на енергията.

Щатският долар записа спад спрямо еврото, но спрямо йената се покачи до 104.98 йени, което бе вследствие на данните за стабилност на пазара на труда и умерено разширяване на икономическата активност, посочени в становището на Федералния резерв. Очакванията на анализаторите са за поевтиняване на японската йена не само заради бъдещо покачване на лихвените проценти в САЩ, но и заради новите фискални стимули от страна на Японската централна банка, който могат да бъдат въведени още този петък. Японският премиер Шиндзо Абе предложи пакет от стимули на стойност 28 трлн. йени, което се равнява на 6% от БВП на страната.

На фона на по-слабите данни за поръчките на трайни стоки в САЩ и запазването на лихвените нива от страна на Фед, златото записа втори ден на повишение с 1.56% до 1 339.52 долара за тройунция. Петролът от своя страна се установи на ниво под 42 долара за барел, след като петролните запаси на САЩ са се увеличили с 1.7 млн. барела до 521.1 млн. барела.

Индексите в Европа приключиха изминалия ден в различни посоки, като германският DAX30 и френският САС40 записаха леки повишения съответно до 10 295.50 и 4 434.00 пункта. Британският FTSE100 записа лек спад, въпреки по-добрите от очакваното корпоративни финансови отчети и данните за икономическия растеж на Великобритания през второто тримесечие. Индексите зад Океана последваха тези от европейския континент и също приключиха разнопосочно. S&P500 записа понижение от близо 0.1% до 2 166.00 пункта, след оставянето на лихвените нива на нивото им от 0.50% и спада на петрола с близо 2%. От своя страна Dow Jones също записа лек спад до 18 470.00, като единствено технологичният NASDAQ се повиши с около 0.7% до 5 140 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Неутралното изявление на ФЕД вчера, доведе до естествена корекция на поскъпналия през последните дни щатски долар. Двойката се покачи рязко, но едва ли ще се покачва трайно. Зоната на съпротива около 1.11169 ще бъде ключова за бичия импулс от вчера и инертните движения, които ще наблюдаваме днес. Ако двойката навлезе в зоната, ще следим отблизо ситуацията за възможни къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:52 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още