IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да направим Китай велик отново

Съперниците и враговете на САЩ имат поводи за щастие през последните дни, пише журналистът Дейвид Ленард

08:12 | 09.02.17 г. 36
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съперниците и враговете на САЩ имат поводи за щастие през последните дни.

Един от очевидните печеливши е ИДИЛ, която от години се опитва да убеди мюсюлманите, че САЩ водят война с исляма. ИДИЛ иска да елиминира „сивите зони“ в света - местата, където мюсюлмани, християни, индуси и юдеи живеят в хармония, пише журналистът Дейвид Ленард за New York Times.

Не е изненадващо тогава, че социалните медии, свързани с ИДИЛ, щастливо публикуваха изпълнителната заповед на Тръмп в края на януари. Призивът на Тръмп за забрана срещу мюсюлманите, подобно на опита му да приложи такава, изпълнява точно желанието на ИДИЛ да елиминира сивите зони. Президентът на САЩ сега явно е съгласен, че мюсюлманите и немюсюлманите не могат да живеят заедно.

Като оставим настрана липсата на морал и очевидната липса на законност на заповедта на Тръмп, струва си да се оценят и стратегическите ефекти. Да, наистина е възможно забраната на граждани от Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да не позволи влизането на терорист в страната. Но е много малко вероятно.

Те са вече внимателно проучени, а предишните нападатели като цяло идват от други страни. „Крайният резултат на тази забрана няма да бъде спад на терористичните атаки“, както пишат десетки американски дипломати в изтекъл документ. Вместо това „ще има спад на международна добра воля към американците и заплаха за нашата икономика“ заради охлаждащия ефект върху пътуванията.

Стратегическите ползи са малки, но цената е значителна: Тръмп току-що помогна на ИДИЛ. Той разгневи Ирак, Франция и други страни, борещи се с ИДИЛ. Започна нов спор в Близкия изток. По-тревожното е, че удари върху позицията на САЩ в защита на по-големи принципи – свобода, върховенство на закона, дори основна компетенция, пише Ленард.

Това подкопаване както на американските ценности, така и на интересите започва от рано за администрацията. А крайният бенефициент всъщност дори не е ИДИЛ. Макар че налага сериозни заплахи, тя не е сериозен съперник на САЩ. Крайният бенефициент вероятно ще бъде най-големият глобален конкурент на САЩ: Китай.

Китай все още не е толкова силен, колкото САЩ. Но измина дълъг път. Икономическият му напредък и амбициите му, заедно с размера на населението, означават, че Китай се превръща в единствената друга потенциална суперсила в света.

Известна степен на възход на Китай е неизбежна – и разбира се, тя наистина ще се случи предвид продължителното намаляване на бедността. Голямата неизвестна е дали Китай ще се промени във възхода си, за да стане по-свободен и да уважава по-силно върховенството на закона, или ще извае останалата част на света според сегашния си затворен и авторитарен имидж.

И тук администрацията на Тръмп върна назад американските интереси.

В друга изпълнителна заповед Тръмп извади САЩ от Транстихоокеанското партньорство. Каквото и да мислите за икономическите ефекти на сделката, те вероятно нямаше да бъдат скромни. САЩ вече имат няколко бариери, наложени върху вноса от Азия.

Пактът бе по-скоро геополитически, отколкото икономически. Това бе, както австралийският академик Салваторе Бабонес пише, „на първо място инструмент за разпространяване на американските интереси в чужбина“. Голяма част от тиохоокеанския регион, включително Австралия, Виетнам и Малайзия, приветстваха това споразумение, допълва авторът.

Причината бе, че те искат силно американско присъствие, с което да се засенчи китайската мощ в Азия. Тези страни имат близки търговски отношения с Китай, но се опасяват, че ще се превърнат в обикновени сателити около Пекин. Те предпочитат американския модел пред китайския.

Ето защо те са готови да приемат правила в американски стил за интелектуалната собственост, замърсяването и профсъюзите, макар че тези правила създадоха известни политически напрежения в тези страни.

Сега когато Тръмп отхвърли бъдещите азиатски съюзници, Китай се опитва да създаде друг търговски пакт с някои от тези страни. Ако Китай успее, той ще спечели по-голямо влияние в Азия и ще наложи една икономическа система, в която авторските права, правата на работниците, безопасността на продуктите и средата не се взимат много сериозно.

Междувременно Пекин ще може да посочи извънзаконовите позиции на Тръмп като доказателство, че САЩ са поредната користна, трансакционна страна. В крайна сметка САЩ заплашиха и с търговска война, когато изразиха недоволство от съседите си, и се държат зле към етническите малцинства.

Ранният модел на външната политика на Тръмп е да се предприемат действия, които изглеждат силни, но всъщност са слаби. Вместо да говори меко и да държи здрава тояга, Белият дом крещи шумно, за да скрие несигурността си в силата на тоягата.

Хората, които могат най-много да ограничат вредите, са републиканците, които се смятат за защитници на силна Америка. Боб Кукър, Джон МакКейн, Марко Рубио и други членове на Конгреса имат достатъчно силна възможност да повлияят на администрацията, и то по няколко начина, завършва Ленард.

Въпросът, който трябва да си зададат, е: какви са чувствата на враговете и съперниците на САЩ към администрацията на Тръмп досега?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 3
Otka4eni reformatori
преди 7 години
Владее ми сапа. Година и половина война и едно Алепо само са взели от не знам коя си опозиция. От територията на ИДИЛ с всичките бомби са откъснали 1(ЕДИН)процент. Ама нали си получавате редовно рублите от "некрофилската държава" съвест не Ви трябва. Да плещим глупости и да ги осчетоводяваме! ------------------------Еййй, по тъ.па и ку.ха л.ейка от тебе нема. Т.ъп ли си бе ка.*** сплескан. Като се правиш на великата работа, защо не ми отговориш твоята прехалена "велика" коалиция като се бие 6 месеца вече в Мосул колко много сгради успя да превземе? А?!Аман от толкова пр.ости хора в този сайт. Имам чувството, че един ви е правил и всичките имате генна наследствена болест. Висша форма на ***.илизъм и оли.гофрения....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 6
comet
преди 7 години
До колкото разбирам, САЩ ще се опитат чрез ограничаване достъпа на Китай до пазара на САЩ и Европа, с надеждата да предизвикат икономически срив и социални промени в Китай (защото каквото най-ги бърка е че преобладаващият от 300те% дълг на Китай е вътрешен (към международно окопиращия се китайски елит), а не външен (към банките на Запада)). Според мен, по-скоро Китай и Русия са взаимно допълващи се в предстоящия конфликт, и само разцепването/противопоставянето им ще е шансът на Запада (както успяха на времето с Хитлер срещу Сталин). Не успеят ли (както не успяха засега със санкциите срещу Русия), ще трябва да споделят властта и с Китай, и с Русия, и с Индия, и с Иран, ... което ще си е мъка за американския елит (каквато отдавна изпитва европейския елит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Все още (не знам до кога, но все още) мечтата на всеки производител по света е да продава в Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 18 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Хехе... Доста ъпичка и манипулативна статия - САЩ и Китай в момента са скачени съдове и съществуват в този си, да кажем - привидно проспериращ вид, само благодарение един на друг! Това, което дразни хората зад Тръмп е именно нарасналата до недопустимост зависимост на САЩ от Китай, което явно не е влизало в плановете на Кисинджър и Ко. едно време... Изобщо, много планове се объркаха, ама от либерал-пеераси - толкова... хихи...Обаче икономически разрив между тях е невъзможен, освен ако целта не е война и General Reset... Реално, целият световен икономически модел в момента е построен върху отношенията САЩ-Китай. Ако единият от двамата иска да промени модела, това ще срути целата къща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Да бе, да! Вас третополовите слуги на некрофилната държава, българския правопис не ви интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 7 години
хубаво е ти да се научиш да четеш, никой не призовава за такова нещо .. за разлика примерно от Импа, който редовно (реално само това прави) ръси расова омраза и никой от инвестора не прави нищо ... очевидно расизма тук се толерира :):) съдба !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 7 години
обаче тая военна сила да взема да си сложи един катализатор на дизеловия самолетоносач, че на запад е забранено да караж дизел без катализатор и така няма да може да нападнат лошите капиталисти :) ... също така и работещи лампички че колко вече не уцелиха пистата :) ... то ако има война, тъ.пите руснаци сами ще се самоубият от глупоста си или от лусион за вана :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 3
comet
преди 7 години
Велик е не който има висок стандарт но и 300% дългове, а който държи тези дългове при условие че държи ситуацията под разумен контрол . Но когато от алчност хомотът е станал огромен, тогава задлъжнелите спират да работят (пият и псуват по кръчмите, не се възпроизвеждат, предпочитайки да са на социалки вместо да работят), а качественните емигранти спират да прииждат (медийните лъжи не са успешни, та преобладават търсачите на социални помощи). САЩ, Запада, и Китай вече има 300% дългове! Ще просперират (ще се възпроизвеждат успешно) местата/страните/хората (в САЩ, в Китай, и страните по света) с разумно малък дълг или без дълг и с относително независима политика, като съвсем не е задължително да са на медиен фокус, особенно ако са малки по размери и селфсъфишънт. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Стефчо, не съм чел американската конституция, но съм чел коментари че в нея има текстове които задължават американците когато президента я нарушава да я защитават с оръжие в ръка. Може и да е раздувка, но имай едно наум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Шемет, не е ИстаМбул а Истанбул.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още