IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува да бъде срутена от страха и невежеството на собствените си граждани

Шенген не е отговорен за притока на мигранти от Африка и Близкия изток, а от свободното движение в рамките на ЕС има сериозни икономически и политически ползи

15:05 | 02.09.15 г. 7
<p>
	Унгария издигна ограда на границата със Сърбия, за да възпре мигрантския поток. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгария издигна ограда на границата със Сърбия, за да възпре мигрантския поток. Снимка: Ройтерс

Позицията на Великобритания срещу имиграцията на безработни европейски граждани, които са обвинени, че лагеруват в Лондон и околностите, ползвайки се от облагите на английската система за социално осигуряване, предизвиква смайване.

В атмосферата на нарастващ страх от мигрантите и наливане на масло в огъня на невежеството някои дори призовават за анулиране на Договора от Шенген като панацея за всички болки на Средиземноморието.

Това пише днес International Business Times в коментар със заглавие "Имиграция - какво е Шенген и защо неговото премахване би било икономическо и политическо самоубийство за Европа".

В подкрепа са вметнати цитати от изявлението на британския вътрешен министър Тереза Мей за вестник "Сънди таймс".
Призивът на Лондон за промяна на споразумението от Шенген явно разпали духовете на някои политици, които отдавна искат премахването на системата за свободно движение, за да се спре притокът на мигранти и се защитят границите.

Два са принципните въпроси, които убягват на тези „закрилници на народа“. Единият е, че Шенген няма нищо общо с имигрантите в Средиземно море, а другият е свързан с икономическите и политическите последици от евентуално анулиране на договора.

Макар и да е нещо твърде очевидно, все пак в тези времена изглежда е полезно да се припомни, че нито Либия, нито другите страни, от които произхождат имигрантите, са част от Шенгенското пространство. Освен това договорът, който отвори вътрешните граници на европейските държави, целеше укрепването на външните граници, като предвиждаше по-голямо сътрудничество между европейските полиции.

След изявленията на Лондон и явната бъркотия около договора говорителката на Европейската комисия Мина Андреева беше принудена да уточни, че бежанците не са граждани на Европейския съюз (ЕС) с право на свободно движение, а са лица, които бягат от войни в търсене на по-добри икономически перспективи и техните права са гарантирани от международното право. Следователно Договорът от Шенген няма нищо общо с имиграционната криза, изтъква тя в коментара си.

Припомнена е позицията на Италия за преразглеждане на Споразуменията от Дъблин, които задължават молбите за убежище да бъдат разглеждани в първата страна от ЕС, в която са влезли бежанците.

След като се изясни, че Шенген не е отговорен за притока на хиляди мигранти от Африка и Близкия Изток, ще се опитаме да разберем какви ще бъдат последиците от евентуалното анулиране на договора. Правото на свободно движение на европейските граждани е съставна част на единния пазар, създаден да стимулира икономическия растеж на Европа, като дава възможност на хората да пътуват, пазаруват и работят в това пространство без граници.

Движението на гражданите осигурява по-голямо благоденствие на европейските страни не само в чисто икономическо изражение, но и в интелектуално отношение, като мозъци и таланти, които могат да учат, да пътуват, да опознават и да дават принос за растежа на една или повече държави.

Вестник Guardian разкри, че независимо от възприетата през тези дни позиция, правителството в Лондон смята, че част от растежа на британския БВП (брутен вътрешен продукт) се дължи на имигрантите, които работят и учат в страната.

Млад човек, който влиза в европейска страна благодарение на Шенген, произвежда добавена стойност, изразена в данъци и такси. Със сигурност такъв човек е много по-малко бреме за касите на здравната и осигурителната система, отколкото един местен жител в напреднала възраст.

Към работещите се прибавят кандидат-студентите и желаещите да получат следдипломна квалификация, които пристигат с куфар в ръка и пълен портфейл, готови да плащат за скъпи магистърски титли и курсове за специализация, като по този начин поддържат разните образователни системи.

Накрая към чисто икономическия аспект се прибавя и политическият. Принципите на свободно движение на гражданите и на единния европейски пазар са основата за самото съществуване на Европа. Тя е замислена като Европейски съединени щати, като територия, на която стоки, хора и богатство могат да се движат свободно вътре в един истински съюз. Сега рискува да бъде срутена от страха и невежеството на собствените си граждани, заключава изданието. (БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 0
ABBA
преди 8 години
Нещастно нещо е да си:- продажен журналист;- либераст;- толераст.Умопомрачително е това в комбинация............!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Европа рискува да бъде срутена от страха и невежеството на собствените си политици и от невежеството и наглостта на прииждащите емигранти.Страховете на европейците произхождат главно от глупостта на европейските политици. Не е правилно да се прехвърля другаде вината, тя е следствие от идиотизма и гейските безумия на самозабравили се американски и европейски политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 2
0pk
преди 8 години
Зомбокалипсис за европа.Както вече казах, като влезе един *** у вас и види че е добре, ще покани всичките си роднини. Притока няма да спре докато не унищожат европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Шенген наистина няма нищо общо - но това НЕ означава външните граници на Европа да бъдат неохраняеми !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
Mike Florida
преди 8 години
По-скоро Европа ще бъде срутена от невежеството на собствените си политици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Паплачта идва на талази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Паплачта идва на талази!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още