IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годината на "супер изборите" в Европа

Вотовете в Холандия, Франция, Германия може да проправят пътя за ново развитие на Стария континент

10:25 | 18.01.17 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Членове на NPD - друга радикална партия в Германия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Членове на NPD - друга радикална партия в Германия. Снимка: Ройтерс

След два месеца холандците отиват пред урните да си изберат ново правителство в изключително важни парламентарни избори, първите в една година на "супер избори" в три от големите европейски икономики: Холандия, Франция и Германия.

След изненадващите победи на отговора "да" в референдума за Брекзит и на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, който встъпва в длъжност в петък, прожекторите се насочват към политическото бъдеще на Стария континент, пише Ян Хеноп от AFP, цитиран от БТА.

"Тази година ще е нещо като година на супер избори в Европа", смята Клас де Фрейза, политически анализатор в Амстердамския университет.

Холандският вот на 15 март и следващите избори се произвеждат в обстановка на растящ евроскептицизъм, а континентът е обхванат от най-тежката си бежанска криза след Втората световна война. Това облагодетелства европейските крайнодесни партии.

В Холандия Партията на свободата на ислямофоба Герт Вилдерс от няколко месеца води в проучванията на избирателните нагласи, които ѝ дават между 31 и 37 места в 150-членната долна камара на парламента.

"Възможно е партията на Вилдерс да стане най-голямата в Холандия. Не смятам обаче, че Вилдерс ще влезе в правителството, защото е ясно, че никой в Хага (където е седалището на правителството) не иска да работи с него", обяснява политическият анализатор Андре Крауел от Свободния университет в Амстердам.

Има "нулев шанс" либералите от Народната партия за свобода и демокрация да влязат в коалиция с партията на Герт Вилдерс, заяви премиерът Марк Рюте в неделя по държавната телевизия НОС.

През декември Герт Вилдерс бе осъден за дискриминация, след като обеща "по-малко мароканци в Холандия". В програмата си той обещава да затвори джамиите и границите, да забрани Корана и да извади страната от ЕС.

Изказванията му за мароканците са "диаметрално противоположни" на холандските ценности и правовата държава, добави Марк Рюте.

Възможно е премиерът още да изпитва подозрителност към депутата, който свали първото му правителство през 2012 г., като оттегли подкрепата си към него в парламента след преговори по политиката на бюджетни икономии.

Фрагментираното естество на холандската политика може да накара партиите да образуват петчленна коалиция, в която да влязат и сегашните управляващи, уверяват анализаторите. 

След холандските избори идва първият тур на президентските избори във Франция на 23 април. Допитванията предвиждат надпревара между бившия премиер консерватор Франсоа Фийон, крайнодясната лидерка Марин льо Пен и бившия министър на икономиката Еманюел Макрон.

Според анкетите най-вероятният сценарий за втория тур през май е двубой между Фийон и Льо Пен.

После ще се произведат и парламентарни избори.

След лятото ще дойде ред на Германия да избере нов парламент в момент, когато антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" (AfD) получава 15% подкрепа в проучванията на избирателните нагласи.

Според Де Фрейза обаче макар и крайната десница да е живнала на много места в Европа, партиите постигат успех по различни причини.

"Трябва да избегнем наратив, в който гласуването за нетрадиционна партия се възприема като нещо уникално. За тях това е удобно, но
е опасно това да се нарича бунт на народите срещу установения ред",  каза той.

Ако изборите потвърдят резултатите на тези партии, ще има "трансатлантическа редица от популистки правителствени ръководители с истинска власт. Тръмп вече няма да е изолиран, те ще работят с него и това ще се отрази на множество договори, включително Парижкото споразумение за климата", предупреждава Крауел.

Научният работник от института "Клихендел" в Хага Ко Колейн смята, че такива победи в Холандия, но особено във Франция, ще доведат и до сближаване с Русия.

"Ако Льо Пен спечели изборите, има реален шанс тя и Тръмп да приемат руския президент Владимир Путин като човека, с когото може да се договарят споразумения", заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
И не, че еднополовите бракове пречат толкова много, колкото политиците, впили се във властта, които ги наложиха. И не, че като наложиха еднополовите бракове навредиха толкова много на живота в САЩ и Европа, колкото, заплесвайки публиката с такива теми, наложиха друга култура и начин на живот, които сега дават тези пагубни резултати...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Предстоят месеци на медийна вакханалия и манипулативни прогнози, а после сума народ пак ше гледа като пр^ъднал и ше каканиже пак грозни прогнози за катаклизъм, щот безполовите и безнационални трансджендъри са били изгонени от властта на още неколко държави... хихи... Щото некои си спомняме, че и в УСА, и в Европа животът беше доста по добър, когато нямаше еднополови бракове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
emonik
преди 7 години
Ууууу популист , изтрийте го веднага . Ако мислите че комунистите принудиха британците и американците да гласуват така , ходете на лекар може нищо да ви няма .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 3
крас
преди 7 години
Няма нищо по естествено от това ТРЪМП да подкрепи НАЦИОНАЛИСТИТЕ!До него вече застана и КРАЛИЦАТА, която обяви своята "СВЕЩЕННА ВОЙНА"!ПРОТИВОВЕСТ НА ТЕЗИ СИЛИ С ЯСНО ОФОРМЕН ЦЕНТЪР ЩЕ БЪДАТ ЛИБЕРАЛИТЕ ОТ ГЕРМАНИЯ И КИТАЙ!ИЗКАЗВАНЕТО НА СИ ДЗИПИН НА ФОРУМА В ДАВОС БЕ НАЗИДАТЕЛНО И НАСОЧЕНО КЪМ ТРЪМП И НОВАТА МУ ПОЛИТИКА ОБЪРНАТА КЪМ ДЪРЖАВАТА В ПРОТИВОВЕС НА НАЛОЖЕНИЯ В МОМЕНТА НОВ СВЕТОВЕН РЕД!ЕДНА ВЕЛИКА ИМПЕРИЯ КАТО САЩ БЕ СРИНАТА ОТ НЕПРАВИЛНАТА ПОЛИТИКА НА АБЕЗЯНАТА ОБИТАВАЩА И ДО МОМЕНТА БЕЛИЯ ДОМ. НЕДОПЕСТИМО Е КИТАЙ И ШВАБИТЕ ДА СЕ ДЪРЖАТ С АМЕРИКА КАТО НЕИЗРЯДЕН ДЛЪЖНИК СОЧЕЙКИ , ЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ НА СВЕТА ИДВАТ ОТ ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА , А НЕ ОТ ИКОНОМИКАТА В КОЯТО КИТАЙ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ФАБРИКА НА СВЕТА, А САЩ В ОФИС ЦЕНТЪР НА РАБОТЩИ В КИТАЙ АМЕРИКАНСКИ ФИРМИ. АКО КУРСА НЕ БЪДЕ ОБЪРНАТ САЩА ЩЕ СА ИСТОРИЯ!ПОЖЕЛАВАМ УСПЕХ НА ТРЪМП!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 7 години
защо си мислите че всики са като вас ? знам че така сте възпитани от комунизма, но не само това е начина !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Не си от "правилните" 'ора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
emonik
преди 7 години
Сигурно е много е много популистко щом го изтриха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 7 години
Хахаха...10 пич !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 7 години
Ще си сбъдне детската мечта и ще стане табуретка :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 7 години
хахахаха, ние умните сме доста по адаптивни от вас ... та не се притеснявай за мен :) ... ти мисли за себе си, че вече и за слуга няма да те искат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още