IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборите в Каталуния минаха, сега накъде?

Какви биха били политическите и икономическите последици от евентуалното отделяне на региона – най-важните отговори накратко

07:54 | 28.09.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По време на изборите в Каталуния двете най-силни партии в регионалния парламент - алиансът Junts pel Sí и сепаратистката лява партия CUP, се съюзиха в сепаратистки съюз. Те възнамеряват след 18 месеца да отделят най-силния в икономически аспект регион на Испания в отделна независима държава. Централното правителство в Мадрид от своя страна иска на всяка цена да предотврати отделянето на Каталуния. А регионалните избори в неделя се считаха за важен барометър за силата на сепаратистите.

Премиерът на испанската автономна област Каталуния Артур Мас обяви победа за сепаратистките партии на предсрочните избори за местен парламент. 

"Ние спечелихме", обяви сепаратисткият лидер на четири езика - каталунски, испански, английски и френски - пред близо 2000 привърженици, събрали се в центъра на Барселона. "Днес бяха постигнати две победи - едната за "да" /на независимостта/ и другата за демокрация", добави Артур Мас. "Ние получихме демократичен мандат (...) ние имаме огромна легитимност да продължим с нашия проект", увери той. Преди вота Мас обеща, че в случай на победа той и съюзниците му ще отведат Каталуния към независимост, най-късно през 2017 година.

Според резултатите от преброяване на 99,67 процента от бюлетините сепаратисткият блок "Заедно за "Да" печели 62 депутатски места, а по-малката крайнолява сепаратистка партия "Кандидатура за народно единство" - десет места. Заедно те получават пълно мнозинство от 72 места в 135-членния местен парламент. Избирателната активност е достигнала рекордните 77 процента, с 10 процента по-висока от последните регионални избори през 2012 година.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8 процента, отбелязват агенциите. Техните противници обявиха, че са изгубили плебисцита и не могат да претендират за победа.  

Макар че резултатите от вота са все още спорни, испанците, а и не само те, се питат какво би се случило, ако Барселона и регионът обявят независимост. DPA дава няколко важни отговора. 

Може ли изборите да се разглеждат като референдум за независимост?

Каталунското правителство прави точно това. Премиерът Артур Мас обяви изборите за заместител на планирания референдум за независимост от ноември 2014 г., който бе обявен за незаконен от Конституционния съд. Въпреки това сепаратистите са обвинявани, че си противоречат. Те искат да започнат процес на отделяне, ако спечелят мнозинството от местата в парламента. При един плебисцит обаче не се броят мандати, а гласове. Това е важна разлика за Каталуния: сепаратистите имат по-сериозна подкрепа в по-слабо населените райони, където сравнително малко гласове са достатъчни за обезпечаване на места в парламента.

Въобще възможно ли е отделянето на Каталуния?

В испанската конституция е заложено единството на нацията. Затова изглежда, че независимостта на Каталуния е юридически невъзможна. Въпреки това отделянията, които съпътстват историята на Европа напоследък, са се случили „незаконно“ спрямо приложимите закони. Едва след това те са били легализирани със задна дата, подчертава адвокатът Арасели Мангас във вестник El Mundo.

Какви възможности има испанското правителство, за да предотврати отцепването?

Мадрид наскоро разшири правомощията на Конституционния съд и предостави на съдиите  правото да уволняват ръководителя на регионално правителство, ако той се противопостави на решенията на Съда. В допълнение, член 155 от Конституцията позволява на централното правителство да се намеси в регион, когато неговото правителство нарушава разпоредби на действащия основен закон. Като последна инстанция могат да бъдат използвани полицията и армията, за да се осигури единството на страната. Такава възможност обаче засега не се обмисля сериозно в Испания.

Ще остане ли Каталуния член на ЕС в случай на отделяне?

Почти всички каталунски партии, в това число и сепаратистите, искат регионът да остане в рамките на ЕС. Лидерите на ЕС предупредиха каталунците обаче, че в случай на обявяване на независимост страната автоматично отпада от съюза. Независима Каталуния ще изпита сериозни трудности да бъде призната от другите държави, защото в Европа практически никой не е заинтересован от отцепване. Също така вероятно ще отнеме много време, преди  Каталуния да възобновени членството си в ЕС, не на последно място защото такова членство ще трябва да бъде одобрено и от Испания.

Ще запази ли независима Каталуния еврото?

Да, ще може да продължи да използва еврото като платежно средство – подобно на Черна Гора или Косово, които не са членове на еврозоната и на Европейския съюз. Но независима Каталуния няма да може да оказва никакво влияние на валутната политика на еврогрупата. Освен това според експерти има опасност местната финансова система да не може да получава кредити от Европейската Централна Банка.

Какви ще бъдат икономическите последици от едно отделяне?

Каталония, със своите 7,5 милиона жители, е един от най-богатите райони на Испания. От икономическа гледна точка тя би била жизнеспособна и като независима държава. Едно отделяне от Испания обаче би имало за последици и значителни загуби.

„Това е като при развод", пише група професори по икономика във вестник El País. „Никой не би извлякъл икономическа полза от него".

Икономистът Антоно Сабалса прогнозира свиване на каталунската икономика с между 2 и 9 на сто. Фермерите ще загубят субсидиите си от ЕС. Търговията ще отчете значителни спадове, тъй като останалата част на Испания е най-важният пазар на каталунците. Каталуния изнася повече продукти за региони като Мадрид, Валенсия или Андалусия, отколкото за Германия или Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Людени
преди 8 години
Ха .... не им трябват бухалки .... нали имат крака - Достатъчно е всички китайци да тропнат по веднъж с крак ЕДНОВРЕМЕННО !!Обаче има уловка - трябва да стане едновременно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
georgi_shum
преди 8 години
А и да добавя - ако излязат.. край с Ел Класико :) Това не бива да се допуска :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Не споря, кое ще е по добре за тях. Преполагам си прав и се съгласявам с това, че ще е интересно как ще се измъкнат... Просто казвах, защо искат да се цепят... Но и според мен няма да се отделят.. Ще стане като в Шотландия..ще има референдум и макар и с малко ще бият тези, които са за оставане в Испания. По скоро в самата Испания, Каталуния ще получи повече тежест и финансиране..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Това е така, но са яко бакалски сметки. Не всичко е приход/разход. Ако сложиш и пазар и движение на работна ръка и стабилност на банкова система и какво ли не, ще стане ясно, че извън Испания, Каталуния няма да е толкова успешна, дори ако приемем, че Мадрид няма да разгърне мощна политико-икономическа и финансова кампания против Каталуния, с негласната подкрепа на ЕС. Откровено казано, мисля че и техните крайно леви са като Ципрас - големите думи, якото изхвърляне за неща, които много добре знаят, че няма да станат. Сега е интересно как ще се измъкнат от обещанията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
georgi_shum
преди 8 години
Защото мислят, че извън Испания ще изглежда още по добре. Каталуния дава към 20% от БВП на Испания, но като разходи от бюджета получава едва 11 %. Каталунците считат това за грабеж.. Общо взето около това и чистия национализъм се въртят нещата..А иначе да, Барселона е един от най красивите и добре уредени градове на планетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 18
крас
преди 8 години
НЕ ГО ОБРЪЩАЙ В КОМУНИЗЪМ - ФАШИЗЪМ. Аз нищо не искам, но стават процеси които не зависят нито от ПУТИН , нито пък от САЩ!За съжаление КИТАЙ се превърна в СВЕТОВНА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА, а САЩ в лъскав офис - център на РАБОТЕЩИ в КИТАЙ фирми. ККП ръководена от НАЦИОНАЛНИЯ интерес срина курса на юана и от СВЕТОВНИТЕ АКТИВИ бяха отписани 5 трил. $ , борсите полудяха , а бабичката от ФЕД дори и не си помисли да вдига лихвите защото знаеше как КИТАЙЧУГИТЕ ще *** майката на финансите им предлагайки цена до 8 юана за долар!ДОБРЕ Е, ЧЕ КИТАЙ ВСЕ ОЩЕ НЯМАТ БУХАЛКИ, ЗАЩОТО АКО ГИ ИМАХА СЪС СВЕТА БЕ СВЪРШЕНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 8
bgMan
преди 8 години
ВЕНСЕРЕМОС!ЛИБЕРТА!ПУТИНстан!-----Това ли искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 18
крас
преди 8 години
ТОВА КОЕТО ПИШЕШ Е НЕЩО МНОГО ВЕСЕЛОЗа какъв несъстоял се ВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ пишеш?Това ЕС държава ли е или територия в която една ОКУПИРАНА от САЩ и Англия колониална държава Германия налага волята си над останалите скапващи се държавици от Европа?!ЕС не е държава защото НЯМА КОНСТИТУЦИЯ, няма ЗАКОНИ и не работи на ФЕДЕРАТИВНИЯ ПРИНЦИП както е в САЩ.КАК МОЖЕШ ДА ТРЪРДИШ, ЧЕ СЪЩЕСТВУВА НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ Е СЪСТОЯЛО?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 6
bgMan
преди 8 години
Имаше много предсказания за края на ЕС, когато гръцката криза беше в апогея си. Що русофилчета и американомразчета отвориха едни усти, развиваха едни теории и прочие глупости.... Обаче парата се изпусна от свирката, всичко се "отрегулира" както трябва и разпада се отложи за някъде в бъдещето. Сега просто ще се изпусне парата и в Каталуния и нещата пак ще продължат както са си били досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 12
крас
преди 8 години
НЕЩАТА СА ПРОСТИЧКИ. Според янките и тези които стоят начело в САЩ, държавата като форма на управление отдавна е ИЗЧЕРПИЛА своето значение. Ще действа "НОВ СВЕТОВЕН РЕД" със всички произтичащи от това последици свързани с намаляването на броя на населението. Нали не сте забравили надписа стоящ под пирамидата на еднодоларовата банкнота - "Novus Ordo Seclorum"За каква ИСПАНИЯ говорим за каква Каталуния?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още