IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво точно значи извънредното положение в Турция

Президентът Ердоган може да ограничава основни свободи – на събиранията и на словото, без това да може да се оспорва в Конституционния съд

13:16 | 21.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	На практика Ердоган ще може да приема закони, които могат да ограничават основни права на населението и не могат да се оспорват в Конституционния съд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

На практика Ердоган ще може да приема закони, които могат да ограничават основни права на населението и не могат да се оспорват в Конституционния съд. Снимка: Ройтерс

След проваления опит за военен преврат в Турция президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви извънредно положение в страната през нощта – мярка, която веднага влезе в сила. Ердоган очевидно не иска да губи никакво време.

В края на краищата мярката, която в рамките на днешния ден трябва само да бъде одобрена от турския парламент, позволява на правителството да работи само с укази. На практика Ердоган ще може да приема закони, които могат да ограничават и най-основните права на населението и не могат да се оспорват в Конституционния съд. При това – под овациите на привържениците си, коментира DPA.

Малко вероятно е парламентът да промени тримесечния срок или въобще да отмени решението. „Партията на справедливостта и развитието“ на президента има сериозно мнозинство в парламента, а самият Ердоган обяви през нощта, че извънредното положение е нужно, за да „могат да се отстранят всички елементи“, които са замесени в опита за преврат от петък вечер. „Може би не всичко е отминало“, заяви държавният глава, отчитайки възможността за нови планове на превратаджиите. 

Демокрацията няма да бъде ограничена от мярката, обеща Ердоган. Какво означава тази дума за него, той вече показа - като ареста на дисидента журналист Джан Дюндар. Редакторът на турски ежедневник бе осъден на близо шест години затвор, след като публикува твърдения, че Турция се е опитвала да достави оръжия на сирийски опозиционни групировки. За ареста му Ердоган бе многократно критикуван от чуждестранните лидери.

При извънредно положение всичко това вече не подлежи на обжалване. Сега президентът почти напълно може да ограничава основните права, като например свободата на словото или на събирания. Той може да забранява нежелани книги, филми и вестници и да наложи вечерен час.

Турската полиция - или това, което остана от нея след „прочистването" от последните дни, също получава широки пълномощия. Органът може временно да ограничи трафика на превозни средства в някои райони или да наложи дори пълна забрана. Също така може да контролира по-силно авиацията и корабоплаването. В допълнение, служителите на полицията имат право да отделят с блокади цели области или да евакуират населението от там, както и да извършват проверки на хората и на домовете им. 

Но все пак не всичко е разрешено. Задълженията по международно право не могат да бъдат нарушавани дори и през следващите три месеца - включително, поне на теория, и правата на човека по конвенцията на ООН. Освен това никой не може да бъде наказан само заради своята религия, мисли или мнение. По принцип и по време на извънредното положение важи принципът, че всеки е невинен до доказване на вината му от съда, коментира още DPA.

За последно в страната имаше извънредно положение в две провинции с преобладаващо кюрдско население – Диарбекир и Ширнак. То бе отменено в края на 2002 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 6
Slavi.13
преди 7 години
Човека проведе административна реформа те реват. 50 000 задържани и уволнени ? Пълни лъжи пишете уволнените и задържаните отделно щото това е доста различно ама нали трябва да се облъчва народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Slavi.13
преди 7 години
Човека проведе административна реформа те реват. 50 000 задържани и уволнени ? Пълни лъжи пишете уволнените и задържаните отделно щото това е доста различно ама нали трябва да се облъчва народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още