IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Клеветници, лъжци, лицемери. В момента това са най-любимите думи на унгарския външен министър Петер Сийярто. Той обвинява половин дузина европейски правителства, че не казват истината за бежанската криза.

А засегнатите реагират своевременно. Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску нарече правителството в Будапеща "аутистично“. Хърватска съобщи, че министър-председателят Виктор Орбан подклажда истерии в Будапеща. Сръбският външен министър Ивица Дачич гръмогласно обяви, че страната му е заплашена да се превърне в "концентрационен лагер" заради затварянето на границите от страна на Унгария и Хърватска. 

Към стандартния репертоар сега спадат и други взаимни обвинения във фашизъм. Политическият тон в Централна и Югоизточна Европа рядко е изискан, но бежанската криза доведе според наблюдатели до истинска словесна война в региона, пише в свой анализ Der Spiegel. „Нашият министър на външните работи Сийярто наистина се изразява грубо, това няма нищо общо с дипломацията", казва политологът Атила Тибор Наги от базирания в Будапеща Méltányosság Institute. Сръбският анализатор Йелена Милич от намиращия се в Белград Център за евроатлантически изследвания (CEAS) препоръчва на своето правителство да се изказва „по-предпазливо", защото в противен случай Сърбия рискува планираното за края на годината начало на преговорите за присъединяване към ЕС.
 

 

Вербалната враждебност в Централна и Югоизточна Европа е израз на нова ледникова епоха на тукашните държави в техните междусъседски отношения. И то почти десетилетие след разширяването на ЕС и многобройните опити двустранното и многостранното сътрудничество в региона да се постави на една постоянна, сигурна основа. Но сега става брутално ясно колко бързо връзките на сътрудничество и добросъседски отношения могат да се разпаднат в случай на криза.

Сърбия и Македония протестират от известно време срещу унгарската ограда на границата със Сърбия. И Хърватия и Румъния вече осъждат оградата по техните гранични участъци, която унгарците започнаха да строят наскоро. Будапеща от своя страна обвинява страните по маршрута на бежанците през Балканите - Гърция, Македония, Сърбия и от скоро Хърватия, че само пропускат бежанците. Всички те заедно се оплакват на Гърция, че тя не защитава външните граници на ЕС, както и на германския канцлер за това, че е "поканила" бежанците.

Комуникация помежду си очевидно те не водят, поне такива са и оплакванията от Унгария в Македония. Да не говорим за бившите уж отлични модели на сътрудничество, като например редовните съвместни унгарско-румънски междуправителствени заседания.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

70
rate up comment 31 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Излиза, че ИД е ДЕМОКРАТИЧНА държава, , която се бори за демокрация в Сирия но диктатурата Русия с омразния диктатор Путин иска да им пречи да дойдат на власт като в Украйна където САЩ , със същите методи, въдвориха във властта бандити и разни *** които клаха и продължават собствения си народ "демократизирайки" го! ..Тия хора ще унищожат значението на хубавата дума демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 25 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
""""""""""Сори, пропуснал съм! Брюксел не вменява нищо! Има съвкупност от общочовешки, морални, християнски ценности... Днес четох статия, че Християнството в България било цирк! Бих добавил, не само християнството. Надявам се да съм ти отговорил. Със здраве!""""""""Моралът няма нужда от закони!Законите се явяват точно когато моралът изчезне!Това, че Западът, представител на бивши колониални държави като такъв все още се опитва да налага свой модел на поведение, който устройва единствено неговите интереси. Лувъра щеше ли да съществува, ако не бяха се *** от крадене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 19 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Още една даскалка в Инвестор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 24 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
""""""""""Преди да си оправим нашата *** е тъпо да даваш акъл на държави, които са дали нещо на Цивилизацията и са на светлинни години от нас, не мислиш ли?""""И в тая "***" родоотстъпнико, някой копае злато! Ежедневно!Чакали сме помощи! Да ти ... *** безродно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 17 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Факти, моля за факти относно канибализма!Интересно ми е откъде черпиш тази информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 25 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
"САЩ блокират предложението на Русия терористичната групировка Ислямска държава (ИД) да бъде включена в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН като самостоятелна фигура."Е как тъй !!! Нали се беха фокусирали барабар с Турция че и Франция да убият злото ! Перверзия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 25 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Лошия Путин , този диктатор иска да се се бори с главорезите, а добрия демократичен Обанго помага и подкрепя главорезите с всички възможни средства. Въвежда демокрация там в Сирия режейки глави чрез ИД! If we stop training, arming jihadists, the war will end Virginia state senator to RThttps://***.youtube.com/watch?v=nXe4gy_ABf8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
If we stop training, arming jihadists, the war will end Virginia state senator to RTAs the Syrian civil war continues to rage and Islamic State maintains its foothold in the region, Virginia state Senator *** Black told RT that if the US stopped training jihadists and arming jihadists, the war will end.https://***.youtube.com/watch?v=nXe4gy_ABf8"Ако спрем да обучаваме и въоръжаваме джихадистите войната ще свърши. - казва в интервю сенатор от щата Вирждиния! :) Та така.... и на малките деца вече е ясно кой е кой е добрия и кой лошия в тази война предизвикала нещастието на толкова много хора и наводняването на Европа с бежанци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 23 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
САЩ блокират предложението на Русия терористичната групировка Ислямска държава (ИД) да бъде включена в санкционния списък на Съвета за сигурност на ООН като самостоятелна фигура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 24 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Правилни изводи, изключително погрешна аргументация По твоята логика САЩ трябва да са някакви диваци, щото в протестантският свят това е държавата с най-много вярващи креационисти(сиреч-повечето са бесни фанатици, дето се обиждат, ако им кажеш, че *** ти е братовчед). Никой няма задължение да допринесе нито за свободата на словото(щото това е вторично благо), нито за скептицизма, нито за светското(питай американците, както споменах), категорично за индивидуализма(ако беше така защо всички западни държави си зомбират населението в националната им идея). И разбира се религиозните свободи противоречат на светското на свободата на жените и на скептизицма. Но иначе си прав-особено от българска гледна точка. Не знам защо аз трябва да търпя или промяна на моята култура, или мултикутуризъм, защото някой имал интерес да съсипе едни държави(били те и диктаторски). Щото до това ще доведе голяма емигрантска вълна. Като фрау Меркел ги иска-да си ги взима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още