IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ загубиха първия рунд на войната с ИДИЛ

Провалът се дължи най-вече на наближаващите президентски избори и срамните тиради на републиканските кандидати за президентския пост, пише DW

13:24 | 01.12.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Загуби ли Америка вече войната срещу тъй наречената "Ислямска държава" (ИДИЛ)? Почти. Поне в първия рунд на тази битка терористичната организация може да се похвали с победа. Защото целта на ИДИЛ е не само да насажда страх и да убива, извършвайки брутални атентати, достигнали вече и Европа. Тя иска да разруши западния начин на живот. Джихадистите се стремят да спечелят битката на идеи и ценности със средствата на своята идеология - насилието и подчинението, пише в свой коментар за Deutsche Welle Геро Шлийс.

Сега политиците от цял свят повтарят като мантра нуждата от обединение на всички срещу терористите. Но тъкмо водещата сила сред тях - САЩ - е дълбоко разединена по този тъй важен въпрос. Американците се съмняват, че под сянката на настоящата терористична заплаха могат да продължат да живеят според собствените си ценности и правила. А за някои понятието терористична заплаха е твърде широко. 

Америка е смятана за родината на свободата. Силата, която излъчва огромната статуя в пристанището на Ню Йорк, The Statue of Liberty, достига и до най-отдалечените късчета на света, до най-тъмния затвор на тази земя. Отдавна Статуята на свободата се е превърнала в символ на една култура, готова да приеме всеки преследван и нуждаещ се от закрила човек, давайки му шанс да започне нов живот.

Това обаче сякаш не важи за сирийските бежанци. Според социалните проучвания повече от половината американци не искат да пускат сирийци в страната си. С това те на практика подкрепят решението на Камарата на представителите, която с огромно мнозинство отхвърли обещанието на президента Барак Обама, според което страната трябва да приеме 10 000 сирийски бежанци.

Всъщност американците нямат вид на страхливци. Те винаги са изпращали войници в най-горещите точки на планетата. САЩ преживяха чудовищните атентати от 11 септември. А от историята знаем, че винаги са разчитали на собствените си сили.

Това, че този път нещата изглеждат по-различно, се дължи най-вече на наближаващите президентски избори и срамните тиради на републиканските кандидати за президентския пост. С откровени лъжи и унизителни за човека изявления те само наливат вода в мелницата на "Ислямска държава". Те насаждат страх сред американците и така поливат кълновете на омразата и недоверието.

Това важи най-вече за Доналд Тръмп, който поставя под генерално съмнение всички сирийски бежанци и пренася подозренията си върху всички мюсюлмански общности в САЩ. Той твърди например, че хиляди мюсюлмани в щата Ню Джърси били приветствали атенатите от 11 септември, което изобщо не отговаря на истината. "Всяка джамия да бъде гледана под лупа, а всички мюсюлмани да се водят на отчет в централен регистър", призовава мултимилиардерът и с подобни призиви печели бурни овации сред привържениците си.

Подобни кампании явно дават резултати. Защото все повече американци са склонни да се разделят с утвърдения си начин на живот. Любовта към свободата започва да отстъпва място на тесногръдието, а отзивчивостта - на недоверието, което пък от своя страна води до отрицание.

На много места в САЩ това отношение се обръща срещу мюсюлманските общности, с които досега американците винаги са живели в мир, и които, за разлика от една Франция, са добре интегрирани в американското общество.

От всичко това "Ислямска държава" печели двойно. Първо: така терористичната организация получава потвърждение за това, че умее да влияе на западния начин на живот. И второ: като нападат мюсюлманските общности, Тръмп и сие създават благоприятна среда за рекрутиране на нови атентатори. Добре знаем, че който се чувства изолиран в средата, в която живее, лесно може да се радикализира или да бъде вербуван за целите на джихада. Подобно развитие обаче противоречи на човешката натура. Затово е крайно време умерените републиканци да се противопоставят и дистанцират от всички, които мислят като Доналд Тръмп. И президентът Обама трябва да покаже повече твърдост. Защото само фактът, че превъзхожда противника си интелектуално, не е достатъчен в този дебат. Обама трябва да стигне до сънародниците си.

Само ден преди Деня на благодарността президентът се появи по медиите със съветниците си по сигурността. Така той явно искаше да внесе нотка сигурност в несигурния делник на разтревожените американци. Това е стъпка в правилната посока, която може да отнеме част от страховете на сънародниците му и да покаже цялата ирационалност на дискусията за терора и бежанците. Но с това целта съвсем не е достигната.

Залогът в тази игра е прекалено висок. В крайна сметка става въпрос за душата на Америка. За прословутата американска мечта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Ама САЩ наистина ли воюват с ИДИЛ /ДАЕШ/ ? Наистина ли ? Щото за да победиш някого май трябва да се сбориш по някакъв начин с него....или бъркам!? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
САЩ удрят болници /"по погрешка"/ САЩ удрят ел централи и водопроводи /"по погрешка/! А сега САЩ ..." Крив Мерник: Коалицията На САЩ Удари Армията На Дамаск, Вместо Терористите От ДАЕШ" ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
На всичко лошо има и едно добро според мене. Това са трезвите и сериозни коментари, направени преди моя. Това е окуражаващо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
LUBA6A2014
преди 8 години
само да ви припомня,че всичко,което ни заобикаля,е чифутска дейност,която накрая ще сгромоляса човечеството!!! и тия наср*ни джихадисти една бомба не хвърлиха срещу техния исконен враг IsraHell...парите,паритеееее...кой ги печата?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 1
pecan
преди 8 години
Аз бих гласувал за Доналд Тръмп :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 47 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Мнение което показва че в Турция има хора които разбират какво става: Бивш шеф на разузнаването на Турция: Атаката на Су-24 е историческа грешка!Това произшествие можело да донесе полза само на Запада http://***.blitz.bg/news/article/378313За мен (каквото Европа ще даде на Турция) безвизовият режим и парите са за да се изпусне парата в Турция (вследствие натискът от Русия и кюрдите), като се даде възможност на недоволните от политиката на Ердоган да избягат да работят в Европа (по подобие на недоволните сирийци). Това ще засили конкуренцията и не е добре за обикновенните европейци; ще засили емиграцията изтичане на човешки ресурси от Турция (недобре за Турция в дългосрочен план); но ще засили режимът на Ердоган. За мен вече всичко в Турция и Европа е сценарий на САЩ и не виждам кое ще спре американизирането на Европа. Тъжно за нас, обикновенните европейци! :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 54 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Как да загубиш битка, която не си водил? Това, което правеха и все още правят американците срещу ИДИЛ се нарича СИМУЛАЦИЯ на битка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 38 rate down comment 2
SimeonAtanasov
преди 8 години
Изключително слаба и манипулативна статия на Дойче Веле и Бойчо.Добрата стара Америка, американската мечта и как лошия Тръмп и някои други лоши републиканци съсипват мечтата Америка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
При Обама САЩ въобще не е искал да навреди на ИДИЛ. Бяха се съсредоточили върху Сирия и икономиката на Русия. ---------------------------------------------------------------------------------------------------Еми именно и кой жъне овации сега в Сирия ?!? За него става въпрос, че са загубили първия рунд не от някви брадати м.алоумници ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
При Обама САЩ въобще не е искал да навреди на ИДИЛ. Бяха се съсредоточили върху Сирия и икономиката на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още