Анализи

Варуфакис: Тръмп рискува дългова криза в САЩ заради растящите дефицити

Правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, смята бившият гръцки финансов министър

Варуфакис: Тръмп рискува дългова криза в САЩ заради растящите дефицити

Бившият гръцки министър на финансите Янис Варуфакис. Снимка: Ройтерс

Известният с прямотата си бивш гръцки министър на финансите Янис Варуфакис смята, че президентът на САЩ Доналд Тръмп рискува да създаде подобна на европейската дългова криза в САЩ с икономическия си план.

„Моята голяма загриженост по отношение на Доналд Тръмп е, че неговите икономически сметки не излизат", каза Варуфакис в интервю за Гай Джонсън от Bloomberg.

Според него предложения от Тръмп правителствен план за разходи на стойност 1 трлн. долара „гарантирано ще доведе до главоломно растящ дефицит, ако той успее да прокара всички данъчни съкращения, които планира".

В същото време дипломатическото напрежение би могло да накара Китай да продаде притежаваните от нея американски ценни книжа, което ще доведе до срив на доходността на облигациите и ще оскъпи финансирането на плана на Тръмп чрез заеми от международния капиталов пазар. 

Още по темата

Това е една последователност, която наподобява европейската дългова криза, започнала през 2010 г., когато инвеститорите загубиха доверие в способността на Гърция и други южноевропейски страни да финансират разходите на правителствата и да изплащат своя национален дълг. Това доведе до по-високи разходи за държавни заеми, серия от банкови кризи и остри съкращения на разходи и срив на икономическия растеж.

„Но когато доходността по облигациите започне главоломно да расте, [Тръмп] ще удари спирачките на строгите икономии, а това е последното нещо, от което глобалният капитализъм се нуждае в момента", казва Варуфакис.

Той добавя също, че  че правителството на Обединеното кралство прави „грешка“ в своя подход към преговорите за Brexit, приоритизирайки твърд Brexit пред свободното движение на европейците и членството в единния пазар.

„Това, което виждаме във Великобритания след референдума, е прекрасна трансформация на хора като Тереза Мей от умерени привърженици на оставането в ЕС в ентусиазирани привърженици на напускането", казва Варуфакис. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 1477   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа


 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Коментари (4)

2
 
1
 
4
преди 1 ден
Ох... проклет да е тоя Факис - щях да се задуша от смях заради него... :(

Танасе - вярвай, Доналд си е направил сметката добре, само дето тия, които ще си го отнесат, още не го осъзнават... или може би го? Дори в нашата малка и бедна държава ефектът фантастически ще бъде, ако се спрат разхищенията, дело на безотговорни чиновници и лапачеството на безотговорни пожизнени пapaзити. Преди време четох изследване, че нашите родни чиновници са увътрили държавата с около 50 МБ само за десетина години - не защото са ги откраднали буквално, а поради тотална некадърност и некомпетентство... прави си сметка за какво става дума в САЩ - при един безкрайно по-голям мащаб - и на държавата, и на крадлювците в нея. За разлика от стандартният политик или държавен чиновник, Доналд просто побеснява, ако някой е разхитил без нужда дори и десет цента, какво остава за милиарди !!! Да бе прочел овреме някоя книга на великият мъж, вместо разни шаманщини.
4
 
2
 
3
преди 1 ден
Мале-мале-мале-мале: чета и не вярвам на ушите си - смешник, докарал собствената си държава до фалит, се осмелява да говори с поучителство на милиардерин за финансови работи, за бюджет !!! Абе, Факърчо - Доналдът не би те наел дори да му пазаруваш яденета от супермаркета, щото и там ще го набуташ така, че ще трябва да ти завре касовата бележка отзад !!!

Не, аз положително трябва да спра да пиша за момента, но да се просна на подът, да се търкалям там и да ритам с крака, смеейки се до припадък или поне до пълна изнемога, защото иначе ще се пръсна... Танасе - до след малко !!!
2
 
3
 
2
преди 1 ден
Няма профилна снимка
Риск печели, риск губи. Тръмп все пак е предприемач, а не книжен плъх.
3
 
3
 
1
преди 1 ден
И аз това писах преди седмица ,че ако намали данъците и увеличи разходите ще има голям бюдж.дефицит тоест тук преди месеци имаше статия ,че към 2020год. дефицита ще е 1 трилион и ако се намалят данъците ще отиде на 2 трилиона
.
Пак стигам до системната криза и съм обяснил подробно = https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027

Кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги ,после още една Земя и т.н.
НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' казано кратко.

Още от Анализи
Глобалните рискове започват да отстъпват