IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските акции се търгуваха предимно с повишения след изборите във Франция

Според анализаторите обаче е много скоро да гледаме на политическите рискове във Франция като на нещо отминало

11:41 | 24.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските акции се търгуваха предимно с повишения в понеделник, след като независимият центрист Еманюел Макрон спечели първия тур на изборите за президент във Франция, пише CNBC.

В оспорвана надпревара бившият икономически министър в правителството на Франсоа Оланд е подкрепен от 23,7% от френските гласоподаватели.  Срещу него на втория тур, насрочен за 7 май, ще се изправи Марин льо Пен, която има 21,7% от гласовете на французите.

„Докато нарастващата популярност на центристкия кандидат (Макрон – бел. ред.) не е силен пазарен двигател, колективното чувство на облекчение, че световната икономика премина едно от препятствията, може да доведе до подем на Азиатско-тихоокеанския пазар“, коментира главният пазарен стратег на CMC Markets Майкъл Макартни.

Еврото се разменяше за 1,0844 долара рано тази сутрин българско време. По-рано европейската валута се търгуваше на петмесечен връх, като затвори на ниво от 1,0935 долара за едно евро спрямо нивото на затваряне от 1,072 долара в петък. Еврото поскъпна и спрямо йената, като се търгуваше на ниво от 119,28 йени за едно евро.

Според старши икономиста на Mizuho Вишну Варатан е много скоро да гледаме на политическите рискове във Франция като на нещо отминало.

Междувременно търговията на азиатските пазари премина предимно с повишения в понеделник. Основният японски индекс Nikkei 225 нарасна с 1,37%, докато южнокорейският Kospi прибави 0,40% към стойността си. Австралийският ASX 200 се повиши с 0,26%, подкрепен от силното представяне на финансовия подиндекс.

В Хонконг Hang Seng нарасна с 0,47%. Акциите на китайските континентални пазари също бяха на червена територия, като Shanghai Composite се понижи с 1,56%, а Shenzhen Composite отписа почти 2% от стойността си.

Източник: CNBC

Геополитическото напрежение на Корейския полуостров като че ли остана на заден план, въпреки че обтягането на отношенията продължи през почивните дни, когато Северна Корея обяви, че е готова да демонстрира своята военна сила и да потопи американски самолетоносач.

Изявлението на Пхенян е по повод очакваното преминаване на два японски военни кораба и американския самолетоносач "Карл Винсън" в близост до Корейския полуостров.

Появата на американския боен кораб е наредена от президента Доналд Тръмп и е отговорът на САЩ на повишеното напрежение в региона и опитите на Северна Корея с балистични ракети.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 99,167 пункта, нараствайки спрямо нивата от 98 пункта по-рано през сесията. Доларът поскъпна и спрямо приеманата за убежище йена, като се търгуваше на ниво от 110 йени за долар. Чувствителният към риск австралийски долар се разменяше за 0,7555 долара.

Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,48% до 49,86 долара за барел, а тези върху сорта Брент се търгуваха с повишение от 0,58% до 52,26 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:48 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още