IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха петъка с ръстове

Добрата сесия на Wall Street повлия положително и на пазарите в Азия

11:13 | 09.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските пазари завършиха с ръстове в петък след положителната сесия на американските пазари, повлияни от стенограмата от срещата на Федералния резерв (Фед) през септември, съобщава CNBC.

Според схващанията по-меката политика на Фед означава отслабване на американския долар, а това помага на развиващите се пазари като Китай да се разрастват“, казва Деймиън Боуи, капиталов стратег в Credit Suisse. “Не съм сигурен, че сме видели края на проблемите в Китай, но въпреки това изглежда върху това залагат инвеститорите“, допълва той.

В САЩ индексът Dow Jones Industrial Average затвори над 17 хил. пункта за пръв път от 19 август насам. С ръст от почти 1%, или 138 пункта, бенчмаркът приключи на ниво от 17 050,75 пункта. Индексът S&P 500 закри сесията с почти 1% нагоре до 2 013,43 пункта, а Nasdaq с ръст от 0,4% до 4 810,79 пункта.

Повишенията са в резултат на очакванията на инвеститорите след публикуваната стенограма от срещата на Фед през септември. „Мисля, че комбинацията от поскъпване на петрола и протокола на Фед доведе до ръстовете на индексите“, коментира Питър Кардийо, главен пазарен икономист в Rockwell Global Capital. Той отбелязва, че докладът е намалил вероятността за повишение на лихвените проценти през тази година.

Очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат около нулата за още известно време, доведоха до ръст на японския индекс Nikkei 225, който затвори с 1,6% нагоре до 18 438,67 пункта.

Обратно на възходящия тренд обаче цената на акциите на Fast Retailing, производителя на модната марка Uniqlo, се срина с 10%, след като печалбата на компанията за финансовата година се оказа под очакванията. Тя отчете оперативна печалба от 164,5 млрд. йени (1,37 млрд. долара), което е много под прогнозираните 200 млрд. йени и се дължи основно на загуби от американските магазини.

Австралийската борса отчете петия си пореден ден с ръстове, като основният индекс ASX 200 приключи с 1,3% нагоре до 5 279,70 пункта – 7-седмичен връх, подкрепен от печалбите в сектора на ресурсите.

Перспективите за допълнително отслабване на американския долар очевидно се отразяват положително на суровините и енергийния сектор. Късите позиции в тези сектори изглежда също отпадат с бързи темпове“, казва Ангъс Никълсън, пазарен анализатор в IG.

Секторът на ресурсите отбелязва седмичен ръст от 9,6%, а енергийният – от 13,2%, сочат данни на IG.

Въпреки по-сериозния ръст през деня от 3%, китайският индекс Shanghai Composite приключи с повишение от 1,4% в днешната сесия.

Сезонът на отчетите за третото тримесечие започна силно в петък, като листнатата на борсата в Шънджън Shandong Wohua Pharmaceutical отчете скок на печалбата от 252%, компенсирайки загубата на листнатата в Шанхай Xinri Hengli Steel Wire Rope.

В Хонконг бенчмаркът Hang Seng също приключи с повишение - от 1,2%, възстановявайки се от загубите по-рано през деня.

Акциите на Chow Tai Fook поскъпнаха с 4%, след като най-големият търговец на бижута в Хонконг обяви ръст на печалбата от 4% за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още