IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси приключиха последния ден от седмицата с ръстове

Първоначално пазарите в региона последваха минорните настроения от Европа и САЩ, но после компенсираха загубите

11:00 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари изтриха първоначалните загуби и финишираха на зелена територия в петък, съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 приключи сесията с 0,51% ръст, но за седмицата записва спад от 0,44 на сто. Южнокорейският Kospi добави 0,11%, а хонконгският Hang Seng се повиши с 0,65%.

В Австралия ASX 200 отчете ръст от 0,32 на сто, а за седмицата се повиши с 1,5%.

Китайските пазари компенсираха загубите в следобедната търговия, като Shanghai Composite и Shenzhen Composite останаха без изменения.

В четвъртък Европейската централна банка обяви пореден пакет количествени облекчения, който обаче, въпреки че надмина очакванията, разочарова пазарите в Европа, тъй като Марио Драги сигнализира, че повече понижения на лихвите едва ли ще има.

Азиатските борси първоначално последваха минорните настроения от Стария континент и от САЩ, но в крайна сметка се насочиха нагоре.

Маргарет Ян, пазарен анализатор в CMC Markets Singapore, обяснява първоначалната негативна реакция на пазарите в Азия с липсата на увереност в икономическите перспективи и в способността на банката да стимулира инфлацията. Освен това, според нея, облекченията са до голяма степен очаквани и отразени в борсовата динамика, поради което всяка една изненада предизвиква висока волатилност.

Еврото скочи след изявлението на Марио Драги и до голяма степен задържа ръстовете. Към 10:40 часа българско време единната валута се обменя за 1,1117 долара. Курсът на йената е 113,75 йени за долар.

Компаниите износителки в Япония финишираха смесено. Акциите на Toyota поевтиняха с 0,23%, тези на Nissan също отчетоха спад от 0,32%, а тези на Sony поскъпнаха с 0,33%.

Китайският юан изтри спада си от началото на годината до сега, след като централната банка повиши дневния фиксинг с най-резкия темп от четири месеца насам - с 0,34% до 6,4905 юана за долар. Търговията може да се осъществява в диапазон от 2% под или над тази стойност.

Националната валута на Китай поскъпна до 6,4869 юана за долар към 12:15 часа местно време в Шанхай според цените в Китайската система за валутна търговия. Преди това курсът беше 6,4866 юана за долар, което е най-силното представяне на валутата от 29 декември 2015 г. и представлява 0,1% ръст от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още