IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка повиши рязко фиксинга на юана

Валутата изтри спада си от началото на годината и поскъпна до 6,4866 юана за долар

10:32 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският юан изтри спада си от началото на годината до сега, след като централната банка повиши дневния фиксинг с най-резкия темп от четири месеца насам, съобщава Bloomberg.

Решението е изненада за австралийската банка ANZ, чийто старши валутен стратег Кун Го го обяснява до голяма степен с поскъпването на еврото и поевтиняването на долара. Единната валута отчете най-силния си от 3 февруари насам, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви нов пакет стимули за еврозоната в четвъртък. Президентът на институцията Марио Драги заяви, че не се очакват допълнителни понижения на лихвените проценти, което понижи доларовия индекс с 0,54%.

Националната валута на Китай поскъпна до 6,4869 юана за долар към 12:15 часа местно време в Шанхай според цените в Китайската система за валутна търговия. Преди това курсът беше 6,4866 юана за долар, което е най-силното представяне на валутата от 29 декември 2015 г. и представлява 0,1% ръст от началото на тази година.

Китайската валута на офшорния пазар в Хонконг поскъпна с близо 0,35% до тримесечен връх от 6,4821 юана за долар. Народната банка в Пекин повиши фиксинга с 0,34% до 6,4905 юана за долар. Търговията може да се осъществява в диапазон от 2% под или над тази стойност. 

„Фиксингът и динамиката при юана отразяват стабилизирането на еврото и отслабването на долара през нощта, както и очакването на китайските власти другите ключови валути, с изключение на долара, да поскъпват“, казва Кристи Тан, директор на звеното за пазарни стратегии в National Australia Bank в Хонконг. „Новият индекс на юана продължава да се понижава, след като падна под 99 пункта в началото на февруари, и това съответства на целите на Пекин за поддържане на стабилен курс, като същевременно допуска постепенно отслабване спрямо кошница валути“, допълва тя.

Индексът на Bloomberg, аналогичен с новия измерител, който беше въведен през декември, за силата на юана спрямо 13 валути, беше в диапазона 99 – 101 пункта в продължение на девет седмици. В петък стойността му беше 99,8 пункта.

Индексът за очакваните колебания при юана, който се използва при определянето на цената на договорите за опции, се повиши с 14 базисни пункта до 5,37%, сочат данни на Bloomberg. Това е най-голямото повишение от седмица насам.

Властите в Пекин предстои да публикуват ключови макроикономически данни и управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан ще даде пресконференция. Индустриалното производство и инвестициите във фиксирани активи се очаква да отчетат забавяне, според резултатите от анкета на Bloomberg, проведена сред икономисти.

По-рано тази седмица стана ясно, че износът в доларови измерения се е свил с 25,4 на сто на годишна база през февруари. Това илюстрира дилемата пред Пекин, който трябва да балансира между стабилността на валутата и подпомагането на износа, коментира Bloomberg.

Миналия месец Джоу коментира, че Китай няма мотивация да отслабва юана и по този начин да стимулира износа, както и че няма пряка връзка между БВП и валутния курс.

„Повишените колебания при юана може първоначално да предизвикат опасения, но с времето това трябва да отмине. Пазарите трябва да осъзнаят, че това е естествена част от процес, при който китайската валута узрява и придобива по-глобален статут“, казва Пол Макел от HSBC Holdings.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още