IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите притеснения на Европа натежаха и върху азиатските акции

Единствено континенталните китайски пазари не последваха низходящия тренд на региона

11:49 | 30.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Азиатските пазари приключиха последния търговски ден за тримесечието с понижения на фона на притесненията около Deutsche Bank, които подкопаха нагласите на инвеститорите, пише CNBC.

Всъщност търговията в Куала Лампур беше временно спряна, след като в сградата на фондовата борса беше получен сигнал за бомба към 7 часа българско време. Търговията беше възстановена два часа и половина по-късно, а индексът KLCI загуби 0,37%.

Австралийският ASX 200 приключи с понижение от 0,65% на ниво от 5 435,90 пункта, след като повечето сектори отчетоха спадове. Финансовият изтри 1,04% след сериозните загуби на австралийските банкови акции заради притеснения за въздействието на германския кредитор върху глобалния банков сектор.

Японският Nikkei 225 финишира с понижение от 1,46% на ниво от 16 449,84 пункта, докато Topix падна с 1,52% до 1 322,78 пункта.

Преди пазарите да отворят, статистиката в Япония показа, че индексът на потребителските цени се понижава с 0,5% на годишна база, малко повече от прогнозите на Ройтерс за спад от 0,4%

Корейският Kospi отписа 1,21% до 2 043,63 пункта. В Хонконг Hang Seng index изтри 1,72% по време на следобедната сесия.

Единствено континенталните китайски пазари не последваха низходящия тренд на региона и приключиха търговията с ръст. Shanghai composite прибави 0,16%, докато Shenzhen composite нарасна с 0,39%.

Източник: CNBC

Индексите в Тайланд, Сингапур и Филипините се търгуваха с понижения.

Азиатските банкови акции също поевтиняха на фона на опасенията за бъдещето на най-големия кредитор в най-голямата европейска икономика.

В Австралия т.нар. „Големите четири“ банки бяха ударени от тревогите в Германия, като акциите на ANZ поевтиняха с 0,68%, на Commonwealth Bank of Australia- с 1,5%, книжата на Westpac изтриха 1,37% от цената си, а тези на National Australia Bank заличиха 0,96% от цената си.

Японските банкови акции също бяха на червена територия, като Mitsubishi UFJ отчете спад в цената от 2,11%, книжата на SMFG поевтиняха с 1,52%, а на Mizuho отписаха 2,2%.

За пониженията при японските банкови акции имаше и друга причина в лицето на мистерията дали Японската централна банка ще намали лихвите по депозити до негативни стойности, за да постигне инфлационните цели.

Листнатите в Хонконг акции на Standard Chartered поевтиняха с 2,12%, докато на HSBC понижиха цената си с 1,29% в следобедната сесия.

На валутния пазар доларовият индекс се търгува на ниво от 95,552 пункта, като се покачи спрямо нивата от четвъртък следобед.

Йената се търгува на ниво от 100,88 йени за долар в сравнение с нивата от последното й затваряне - 101,01 йени за един долар.

При японските компании износители акциите на Toyota поевтиняха с 2,02%, тези на Nissan понижиха цената си с 2,07%, докато книжата на Sony изтриха 2,66% от цената си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
При условия на сегашната сгрешена европейска парична система банките в Европа са със съдба на жертви и подсигурен провал.За спасение на банките е необходимо подобрение на парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още