IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИДИЛ се опитва да набере доброволци от Китай

Групировката е публикувала песен на китайски, с която призовава „мюсюлманските братя да се събудят“

20:22 | 09.12.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Терористичната групировка ИДИЛ набира доброволци от Китай, разширявайки кампанията си за привличане на бойци към целия свят, твърдят медии, цитирани от CNBC.

Според сайта SITE Intelligence Group за мониторинг на тероризма ИДИЛ е публикувала 4-минутна пропагандна песен или песнопение, наречено нашид, на китайски, за да призове китайските мюсюлмани към джихад, или т.нар. свещена война.

Песента, озаглавена „Аз съм муджахидин“ (боец в свещена война), включва мъжки глас, призоваващ „мюсюлманските братя да се събудят“ и да вземат оръжията. „Да умреш, биейки се на бойното пое е моя мечта“ и „Няма сила, която може да ни спре“ са други части от текста на песента, твърди Ройтерс.

Песнопението е публикувано онлайн в понеделник от Al Hayat Media Center, чуждоезиковото медийно подразделение на ИДИЛ, казва SITE Intelligence.

Не се знае колко китайски мюсюлмани са се присъединили към ИДИЛ, но отношението към мюсюлманите в Китай – най-вече към мюсюлманите уйгури в Западен Китай, често дискриминирани, е било подлагано на редица критики в миналото.

Поради това ИДИЛ може би се опитва да привлече недоволни китайски мюсюлмани към групировката, която е основно базирана в Сирия и Ирак, и се старае да разшири самопровъзгласения халифат.

Китай критикува Запада за военновъздушните удари в Сирия, заявявайки, че единственото решение на гражданската война в страната е политическо, но непряко реално също е замесена в конфликта. Миналата седмица ИДИЛ отне живота на китайски и норвежки заложници, сочат редица медии, след като организацията съобщи, че никой не е платил откуп за тяхното освобождаване.

В отговор на записа китайското външно министерство заяви, че той подчертава нуждата от по-близко глобално сътрудничество срещу тероризма.

Говорителят на външно министерство Хуа Чунин каза, че не може да коментира дали записът е бил пуснат от ИДИЛ, но допълни, че той показва, че „тероризмът е общ враг на човечеството“ и трябва да се спрат екстремистите, ползващи интернет, съобщава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още