IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга капиталовия контрол, за да се бори срещу прането на пари

Банките ще трябва да докладват за всяка задгранична трансакция над 28 800 долара

11:16 | 30.12.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската народна банка заяви, че затяга някои изисквания за банките с цел да подобри борбата срещу прането на пари, съобщава Bloomberg.

Кредиторите ще трябва да докладват за всяка задгранична трансакция над 200 хил. юана (около 28 800 долара), като правилото влиза в сила от 1 юли. 

Според регулаторите банките трябва да уведомяват и Центъра за мониторинг и анализ на борбата срещу прането на пари при кешови депозити, изтегляния или трансфери от 50 хил. или повече юана или пък при по-малки суми, когато преценят, че трансакцията е подозрителна. По-рано този минимум беше 200 хил. юана и може да бъде понижен още, ако има необходимост.

Новите правила имат за цел да предотвратят пране на пари и потенциално финансиране на тероризъм, твърди централната банка. Регулаторът казва, че иска по-актуални данни за трансграничните трансакции към физически лица и да следи рисковете, произтичащи от нарастващите трансгранични трансфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
dani de vito
преди 7 години
Това се прилага от години в САЩ и западна Европа.От десетилетие все повече и у нас.Под предлог срещу пране на пари,неплатени данъци ,укрити доходи ,не знам още какво ,все повече се налага банково плащане ,а за суми над определен размер и доказване на произход !Това нито спира корупцията ,нито прането на пари.Причината е несъстоятелността на правителства ,банки,налудна социална политика,необходимостта от повишаване на приходите в бюджета поради растящите кой знае защо непрекъснато разходи.Алтернативите за обикновения човек са ясни- криптовалути,валута в брой в портмонето,бартерни стоки в мазето,разрешено изкуство и колекции неподлежащи на конфискация,бижута .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Нещо тоя кеш взе да пречи изведнъж на всички по целия свят. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още