IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могат ли призрачните градове в Китай да решат проблема с бежанската вълна?

Новопостроени китайски квартали стоят напълно празни, докато десетки хиляди души търсят подслон

13:50 | 19.09.15 г. 6
<p>
	Един от китайските призрачни градове, в който е изградено копие на Айфеловата кула. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Един от китайските призрачни градове, в който е изградено копие на Айфеловата кула. Снимка: архив Ройтерс

Близо 150 000 сирийски бежанци вече са подали молба за получаване на убежище в Европа, а десетки хиляди препълват границите в търсене на място за живеене. В същото време в Китай милиони нови апартаменти стоят напълно празни, а цели участъци от новоизградени места за живот стоят почти необитаеми. Това несъответствие между незадоволена нужда от жилище и свръхпредлагане не е останало незабелязано по света и след написването на книга за призрачните градове в Китай, наскоро открих, че имейлът ми се пълни с предложения като това:

“Смятате ли, че призрачните градове могат да бъдат използвани, дори временно, за да настанят разселените от Сирия? Изглежда много от тези градове чакат жители, а тук има една общност, която се нуждае от град”, пише авторът на книгата “Ghost Cities of China" Уейд Шепърд в свой анализ за Ройтерс.

Тази идея е широкоразпространена в социалните мрежи, а само в Twitter близо 7 от 10 резултата от търсенията, свързани с китайските призрачни градове, показват туитове, препоръчващи масовото насочване на сирийски бежанци към незаселените градски райони.

Реално погледнато това предложение не изисква дълбоки анализи. Политическото затруднение да изпраща множество хора по цялата планета, да не говорим за факта, че бежанците се нуждаят от нещо повече от жилища, означава, че това е далеч по-голямо изпитание от простото свързване на търсене и предлагане. То хвърля светлина върху нещо, което съществува като преобладаващо мнение в международен план по отношение на китайските призрачни градове и тяхното настояще.

Въпреки че има между 20 и 54 млн. необитаеми жилища на територията на Китай, на които се падат около 600 млн. квадратни метра необитаема площ (достатъчна, за да покрие целия Мадрид), тези места не са това, което трябваше да бъдат. Макар че много от новите китайски градове и георафски райони страдат от недостиг на хора, това не значи, че нямат собственици. Почти всеки апартамент, който излиза на пазара в Китай, бива купуван бързо, често на извънредно висока цена. Така масивните високи сгради, които могат безпроблемно да приютят бежанците, всъщност са горди владения на хора, които плащат ужасно много за тях.

Но защо някой би инвестирал невероятни суми в жилищни площи, които няма намерение да използва?

Навсякъде по света стойността на имотите се простира отвъд функцията им да бъдат място за живеене. Недвижимите имоти също така са жизненоважен икономически инструмент, който дава възможност за инвестиции и е начин за съхраняване на богатството.

 

Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 1
крас
преди 8 години
Въпроса със сирийските бежанци бе решен от баба Меркел. Тя нееднократно повтори, че Германия ще поеме бежанците и с това свое изказване насочи всички бежански потоци към себе си. СЕГА НА ФРИЦОВЕТЕ ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОКАЖАТ КОЛКО СА ИСКРЕНИ В НАМЕРЕНИЯТА СИ. Като ги помня какви *** са в преценките за СЕВЕРЕН и ЮЖЕН газов поток съм убеден, че в главите на тези *** не съществува нищо друго освен "Дойче-Дойче юбер алес!"С НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ обещания тези *** създадоха имигранската криза в южна Европа. РЕШЕНИЕТО Е ЕДНО - на автобусите и в Германия при МЕРКЕЛ.ДА ГИ ДРАНДУЦА И ПРИОБЩАВА. МОЖЕМ ДА И ПРАТИМ И НАШИТЕ РОМИ ДА ГИ СОЦИАЛИЗИРА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 7
julian12
преди 8 години
Ей, ти си бил голям гений на външната политика. Я разкажи повече и с подробности, че ни стана интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 2
jikev
преди 8 години
а призрачните села в Бг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 15
supertrader
преди 8 години
Те точно ТКЗС-та ще правят, ама за бомби. Няма бежанци - инфилтрират, локализират армия в Европа с цел да провокират ксенофобия сред гражданите и.Бъркат в мозъка на хората по този начин и след това разчитат на това за да ги управляват - разбира се не в техен интерес, да живеят добре, спокойно и благосъстоянието им да нараства.Кремъл, Башар Асад я организират тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 30 rate down comment 11
Nikodim
преди 8 години
Вървете в София, зад мол БЪЛГАРИЯ ще видите призрачен град/квартал който седи празен вече няколко години ( и там продължава да се строи!). България е празна. Нека бежанците да дойдат, да наемат земя, да образуват ТКЗС-та и да произвеждат и богатеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още