IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси приключиха на червено

Пазарът в Токио успя да се възстанови от първоначалния си спад и завърши с минимален ръст

10:56 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Азиатските пазари завършиха предимно със спадове в петък, след като Северна Корея извърши най-мощния си ядрен опит досега. Инвеститорите се разочароваха и от последното решение на Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава CNBC.

Японският индекс Nikkei 225 се отърси от по-ранния си спад и приключи с минимален ръст. Южнокорейскят Kospi обаче увеличи загубите си и затвори сесията с 1,31% надолу, след като Северна Корея потвърди провеждането на нов ядрен опит.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 завърши с понижение от 0,86% заради загубите на финансовия подиндекс. Ръстът от почти 1% на секторите на енергетиката и суровините все пак предотвратиха по-дълбоко понижение.

Китайските пазари не отбелязаха съществени промени. Shanghai composite приключи с 0,2% надолу, а Shenzhen compositeс 0,3% надолу.

В Хонконг индексът Hang Seng не последва червената вълна и отбеляза повишение от 1,26% след новината, че Китай ще позволи на континенталните застрахователи да участват в Shanghai-Hong Kong Stock Connect.

Акциите на Samsung Electronic поевтиняха с 4,2%, след като Федералната администрация по авиация на САЩ поиска от пътниците да не включват или зареждат своите смартфони Galaxy Note 7 по време на полет и да не ги слагат в чекирания багаж заради опасения около податливите на възпламеняване батерии.

Повечето китайски застрахователни компании също отчетоха известно поскъпване. Цената на акциите на China Life Insurance се вдигна с 0,69%, а на Ping An Insurance Groupс 0,57%. Акциите на China Pacific Insurance поевтиняха с 0,31%.

Най-големите листнати на борсата в Хонконг банки също преминаха през добра сесия. Акциите на Bank of China и на HSBC поскъпнаха с по 1,35%, а на Standard Chartered Bankс 0,45%.

Акциите на Citic Securities скочиха с 4,75%, на Guotai Junanс 8,97%, а на China Everbrightс 3,58%.

Борсата в Тайван отчете най-големия си спад от два месеца насам, след като акциите на доставчици на Apple се сринаха след представянето на последния iPhone, съобщава Bloomberg.

Индексът Taiex се понижи с 1,1% до 9164,88 пункта, ограничавайки седмичния си ръст до 2%. Акциите на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) - доставчикът на Apple с най-голямо влияние в индекса, поевтиняха за втори пореден ден - този път с 1,9%, спрямо достигнатите преди това рекордни нива.

Доставчиците на компоненти за Apple отчитат добри капиталови печалби в Тайван на фона на очакванията за ръст на продажбите след представянето на iPhone 7. Вчера Taiex се изстреля до 14-месечен връх.

Производителят на чипове TSMC през юли обяви по-добри от очакваното перспективи пред продажбите преди представянето на смартфона. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още