IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повечето азиатски борси завършиха сесията с понижения

Въпреки първоначалния си спад японският индекс Nikkei успя да затвори с 1,8% нагоре

11:03 | 25.09.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси завършиха основно с понижения след накъсана търговия в петък в съответствие с резултатите от Wall Street, тъй като несигурността около перспективите за американската парична политика натежа върху доверието на инвеститорите, съобщава CNBC.

Индексът Dow Jones Industrial Average затвори с 0,5% надолу, след като акциите на Caterpillar се сринаха с 6,3% заради новината, че компанията ще съкрати 5000 работни места до края на 2016 г. и понижи финансовите си прогнози. Индексът S&P 500 също завърши с понижение от 0,3%, а технологичният Nasdaq Composite успя да намали загубите си наполовина в следобедната сесия и приключи с 0,4% надолу.

Японският индекс Nikkei 225 обърна посоката си в последния час от сесията и затвори с ръст от 1,8%, възстановявайки се с почти две трети от срива от 2,8% в четвъртък.

Междувременно министър-председателят Абе заяви по-рано, че определя три нови цели за Абеномиката и анонсира план за увеличаване на брутния вътрешен продукт до 600 трлн. йени (5 трлн. долара) за неназован период. През фискалната 2014 г. номиналният БВП бе в размер на 491 трлн. йени, което означава, че икономиката трябва да се разшири с 22 на сто, за да достигне нивото от 600 трлн. йени. 

Компаниите износителки също се възстановиха в късния следобед, като акциите на производителите на автомобили Toyota Motor и Suzuki Motor поскъпнаха съответно с 1,3% и 2%.

Сред губещите се оказа Sharp, чиито акции потънаха с 5,8%, след като ежедневникът Nikkei съобщи, че компанията вероятно ще отчете загуба от 30 млрд. йени за периода април-септември. Цената на акциите на производителя на роботи Fanuc също се понижи с 1,3%.

Китайският индекс Shanghai Composite завърши със спад от 2%, след като инфраструктурните и транспортните компании бяха сред най-силно ударените на пазара.

Акциите на Maanshan Iron and Steel Company се сринаха с 5,3%, а тези на China Railway Group и China Railway Construction поевтиняха с по над 3%. Цените на акциите на самолетните компании China Eastern Airlines, China Southern Airlines и Air China също завършиха с по 3% надолу.

Сред останалите бенчмаркове индексът на сините чипове CSI300 се срина с 2,2%. По-малкият Shenzhen Composite и индексът на стартъп компаниите ChiNext приключиха със спад от съответно 3% и 4%.

В Хонконг индексът Hang Seng успя да се възстанови от загубите си и завърши с повишение от 0,3%.

Въпреки първоначалния си ръст австралийският индекс S&P ASX 200 приключи с понижение от 0,6%, след като финансовият и енергийният сектор попаднаха на тъмно червено.

Цената на акциите на Commonwealth Bank of Australia потъна с 1,5%, а тези на National Australia Bank, Australia and New Zealand Banking и Westpac – с между 1,2% и 1,4%.

Акциите на Oil Search и Santos затвориха с над 3% надолу, а тези на Origin Energy поевтиняха с 2,4%.

Производителите на злато обаче се представиха отлично, като акциите на Evolution Mining и Newcrest Mining поскъпнаха съответно с 3% и 4,1% благодарение на стабилните цени на златото за втора поредна сесия.

Myer се представи най-добре на борсата, като цената на акциите ѝ скочи с 8,4%, след като Citi покачи оценката си за акциите ѝ от „buy” на „neutral“.

Южнокорейският индекс Kospi приключи на почти най-ниското си ниво от 15 септември насам със спад от 0,2%, след като чуждите инвеститори разпродаваха акции за пета поредна сесия.

Акциите на Samsung Electronics и Posco поевтиняха с по над 1%.

Акциите на Hyundai Motor обаче помогнаха да се компенсират загубите, като цената им скочи с 2,5% на фона новините, че вицепрезидентът и очевидният наследник Чунг Еуи-сун е закупил акции на стойност 500 млрд. вона (420 млн. долара). Акциите на Hyundai Glovis и Hyundai Heavy Industries също поскъпнаха съответно с 7,3% и 2,6%.

Сред другите печеливши е SK Telecom, която обяви в четвъртък планове за обратно изкупуване на акции за 523 млрд. вона (438,21 млн. долара). В резултат на това цената на акциите на компанията се вдигна с 0,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още