IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на Moody’s удари турските финансови пазари

Индексът на истанбулската фондова борса Istanbul 100 се понижи с 3,8% след решението на Moody’s да понижи кредитния рейтинг на страната

20:11 | 26.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Турските финансови пазари започнаха седмицата със спад, след като рейтинговата агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на страната до ниво “junk” (боклук) след серия от удари срещу икономиката, сред които бомбените нападения и опита за преврат, съобщава AP.

Индексът на истанбулската фондова борса Istanbul 100 се понижи с 3,8% днес, а турската лира също понесе последиците след решението на рейтинговата агенция. Американската валута поскъпна, като един долар се разменя за 2,9822 турски лири.

Moody’s понижи дългосрочния кредитен рейтинг на страната от “Baa3” до “Ba1” със стабилна перспектива. Агенцията посочи, че очаква негативно влияние върху икономическия растеж да имат политическите сътресения в страната след опита за преврат през юли, което би могло да заплаши изключително важните чуждестранни инвестиции и да забави икономическите реформи.

Турската икономика претърпя серия от екстремистки атаки, като не е за подценяване ефектът върху туризма. Върху него влияние оказа и отливът на руски туристи в резултат на дипломатическия скандал между Турция и Русия заради свалянето на руски военен самолет миналата година. 

Moody заяви, че зачестилите инциденти, свързани със сигурността и санкциите, наложени от Русия през миналата година след свалянето на самолета, са имали "неблагоприятно въздействие" върху туризма, който представлява около 4,4% от годишния БВП на страната.

По данни на агенцията през първата половина от годината туристическият поток и приходите от него намаляват съответно с 27,9% и 28,2% в сравнение със същия период на миналата година.

По думите на Moody’s страната продължава да се намира в крехка финансова и политическа среда, повишавайки своята външна уязвимост.

Лий Хардман, валутен анализатор в банк Tokyo-Mitsubishi UFJ, обясни, че това понижение няма да се отрази на търсенето на инвеститорите на вискодоходни активи като турските.

Въпреки редица съкращения на лихвените проценти основният лихвен процент в страната е 8,25%, докато в много развити икономки, лихвите са близки до нула, коментира анализаторът.

По-дългосрочната грижа за някои инвеститори е по-авторитарният модел на управление, по който е тръгнала Турция, което може допълнително да навреди и да попари всякакви надежди за присъединяване към Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още