IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Китай изпрати "позитивни сигнали", че ще участва в натиска срещу Пхенян

Вашингтон не се интересува от смяната на режима в Северна Корея, а от преустановяване на тестовете с ракети

22:57 | 17.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай изпрати "позитивни сигнали", че ще увеличи икономическите санкции срещу Северна Корея, за да принуди страната да се откаже от своята ядрена програма. Това съобщи помощникът на държавния секретар по въпросите за Източна Азия Сюзън Торнтън, цитирана от USA Today.

"Не знаете дали икономическите санкции ще проработят, докато те не проработят", коментира още тя по повод засилващия се натиск срещу Пхенян.

Според Торнтън предстоят срещи на американски дипломати със свои съюзници, включително и от Китай, в рамките на ООН по-късно през този месец. Тя допълни, че ако САЩ не получат подкрепата на Пекин, ще продължат със своя натиск самостоятелно.

Китай е важен търговски партньор за изолираната Северна Корея. Затова и участието на страната в международния натиск срещу Пхенян е от ключово значение, посочва изданието. Досега обаче Пекин се е въздържал от конкретни действия, защото Северна Корея всъщност е буфер между територията на Китай и разположените в Южна Корея американски военни части.

Китайските власти се опасяват още и от вълната бежанци от Северна Корея, ако се стигне до военни действия.

Торнтън посочи още, че Вашингтон не се интересува от промяна на управлението на Северна Корея. САЩ очакват само сигнал, че Ким Чен-ун ще спази своите международни задължения и ще се откаже от опитите да създаде ядрено оръжие.

По-рано днес представителят на Северна Корея в ООН обвини САЩ, че увеличават напрежението в региона и ядрена война може да започне всеки момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още