IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Широкият азиатски индекс MSCI достигна 18-месечен връх

Силната йена обаче се отрази негативно на борсата в Токио, а инвеститорите се въздържат преди срещата между Доналд Тръмп и Шиндзо Абе

12:55 | 09.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските акции достигнаха 18-месечен връх в четвъртък, след като инвеститорите станаха по-спокойни за развитието на Китай, докато доларът леко се покачи в резултат на нарастващите опасения за политическата нестабилност в Европа, предава Ройтерс.

По-широкият азиатски индекс MSCI за азиатско-тихоокеанския регион с изключение на Япония се покачи с 0,3% до най-високото си равнище от юли 2015 г., като Хонконг, Тайван и Китай бяха най-добре представилите се пазари в региона с ръст от по 0,5%.

Силната йена обаче се отрази негативно на борсата в Токио. Освен това редица инвеститори се въздържаха от интервенции преди първата среща на американския президент Доналд Тръмп с японския премиер Шиндзо Абе в петък.

Според анализатори Абе възнамерява да засегне темите за търговията и отбраната. В Токио Nikkei се понижи с 0,5 на сто до 18 907 пункта. Под натиск остават преди всичко акциите на експортните компании, като тези на Toyota, които загубиха 2 на сто от цената си. 

Анализаторите залагат на увеличаващи се корпоративни печалби в Китай. Причина за доверието им е подема в цените на някои суровини, като медта.

Индексът CSI 300, който обхваща най-големите компании на борсите в Шанхай и Шъндзън, се повиши с 0,38 на сто до 3396,29 пункта. Ръстът до най-високата му стойност от средата на декември се обяснява с добрите сделки, които в момента можело да се направят на азиатските фондови пазари. В Хонконг пък Hang Seng се повиши леко с 0,17 на сто до 23 525,14 пункта.

Положително се разви и австралийският индекс ASX 200, който отчете повишение от 0,23 на сто до 5664,62 пункта. Според Майк ван Дулден от Accendo Markets поскъпващите акции са били водени от книжата на компаниите за комунални услуги, докато над индекса са натежали книжата на важната за страната добивна и минна индустрия – заради силния долар и някои стачки в редица минни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още