IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирия гледа към следвоенна Германия за своето възстановяване за 200 млрд. долара

Въпреки войната правителството в Дамаск вече чертае планове за възстановяването на страната

08:22 | 29.08.17 г. 10
<p>
	<em>Хора на Международния панаир в Дамаск, 20 август. Снимка: Ройтерс</em></p>

Хора на Международния панаир в Дамаск, 20 август. Снимка: Ройтерс

Визията на Тамер Джагхи за Сирия без война включва гигантски небостъргачи със стъклена фасада да се издигат насред пустинята. Соларни панели произвеждат електричество от плоските покриви в Стария град на Дамаск, а брегът на езеро в опустошения град Хомс гъмжи от вятърни централи, разказва DPA.

"Ситуацията в Сирия е сравнима с положението в Германия след Втората световна война", казва Джагхи, организатор на тазгодишния търговски панаир в сирийската столица, посветен на възстановяването на страната. "Германия е добър пример за това как може да бъде постигнато това възстановяване."

Сраженията все още продължават в много части от страната, но той и неговата компания Al-Baschek вече чертаят планове за следвоенния период, като търсят международни компании, които да поканят. Брошурите на бюрото му за "Възстановяване на Сирия" дори рекламират за инвестиции, "Защото всяка криза създава и възможности!".

Според оценка на Световната банка (СБ) и Международния валутен фонд (МВФ) цената на възстановяването на Сирия е до 200 милиарда долара. Инфраструктурата бе засегната особено тежко, като пътища, мостове, водо- и електроснабдителни мрежи сега са в руини в много части от страната.

Според оценки на МВФ освен това, ако конфликтът приключи утре, ще са необходими 20 години брутният вътрешен продукт (БВП) на Сирия да се възстанови до предвоенното си равнище - нещо, което предполага сериозен външен ангажимент.

Междувременно германски компании горят от желание да се включат в това възстановяване, но са предпазливи заради широкообхватните международни санкции, които забраняват износа на голям брой стоки и оборудване за Сирия. Транскациите с тази страна са ограничени, а логистиката на място е опасна и скъпа.

"Сирийският пазар, естествено, също е интересен за нас", казва Флориан Атенхаузер, говорител на базираната в Бавария компания за машини Sennebogen - водещ световен производител на кранове. Нейна продукция обаче бе изложена на миналогодишния панаир от ливански партньор. "Все още има голяма съпротива срещу предложените проекти, която се дължи и на политически съображения", допълва Атенхаузер.

Германските компании ThyssenKrupp и WSS Investments от провинция Северен Рейн - Вестфалия също бяха представени, заедно със сирийски министерства и фирми предимно от Ливан. Под снимка на президента Башар Асад програмата на панаира обещава на участниците конкурентни привилегии.

Като цяло германските компании все още са представени в Дамаск от местни партньори и главно "просто раздават брошури и рекламни подаръци", както призна една от тях.

"Сирия и Ирак представляват истински потенциал за германската икономика", казва Филип Андре, директор на отдела за Близкия изток на Германската промишлено-търговска камара (DIHK).

Основната предпоставка за участие на Германия обаче си остава стабилизирането на политическата ситуация и слагането на край на войната.

Въпреки че износът на германски стоки за Сирия е намалял през последните шест години с 93% според митнически данни, германски компании все пак са доставили миналата година стоки за близо 52 милиона евро (62 милиона долара), главно медицинско оборудване и лекарства, но и стоманени двигатели, автомобили, препарати срещу насекоми и дори връзки.

Siemes посочва, че е съсредоточила вниманието си в Сирия върху няколко подбрани проекта в областта на производството на енергия и доставката на медицински технологии, както и че е "ангажирана да допринесе за възстановяването на тази страна".

На държавно равнище германското министерство на икономиката и технологиите сега дава съвети за започването на нови бизнес операции в Сирия. Министерството на външните работи обаче казва, че към този момент на практика не се рекламира външна търговия с тази страна.

Други държави са по-активни. Става дума по-специални за страните, които подкрепят Сирия и във военен план. В началото на годината Сирия и Иран подписаха няколко писма за намерение за инвестиции във фосфатови мини и телекомуникационни договори.

Според ирански държавни медии в енергийния сектор са били сключени спогодби на стойност 660 милиона долара. Русия и Китай също се очаква да бъдат големи инвеститори, ако се вярва на съобщения на международни наблюдатели като вашингтонския Брукингски институт.

Сирийското правителство на свой ред изтъква всички чуждестранни интереси в страната като доказателство, че въпреки критиките срещу военните действия на армията срещу опозицията и цивилното население, Сирия вече не е в международна изолация. И че е готова да търгува.

"За нас е важно качеството", подчертава Джагхи, като отново насочва поглед към Германия, но не само към нея. "Бихме искали също да видим тук повече европейци. . . Ако мирните преговори са успешни, европейците ще се наредят на опашка".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Мдаа кухата лейка продължава да си е все тъй куха, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Апропо тука в Тиквестора победата над ИДИЛа я преписаха на американците .... "Кво щели Сашшш да праат са след победата им над ИДИЛа" .... :)) Затова и тоя шноррехел под тебе сигур си мисли, че Сашш са там и те са победили техното собствено творение, а руснаците са продавали матрьошки на пазара в Дамаск ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 6 години
Първо, руснаците са европейци. Второ, те вече са там ...---------------------------------------може да са азиатци ве, сигур така пише в учебниците на тия тиккви или неква отделна раса - "руската" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"... Ако мирните преговори са успешни, европейците ще се наредят на опашка". ... пред руските КПП-та, бих казал... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 6 години
Първо, руснаците са европейци. Второ, те вече са там - още от времето на бащата на Башар. Отделно, че и той съвсем официално ги покани преди 3 години... И трето - точно през тях ще минават за одобрение мераклиите да инвестират в Сирия, а не през некъв си *** Джагхи или кво там беше, дето са му дали микрофона на неква седянка некъде си из Германия... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
michaelis12
преди 6 години
само дет "изкуствените държави" остават цели такива а "истинските" се разпадат, каам ти уместо да философстваш хои помогни на Тексас че са е наред и Калифорния после Флорида и си земи водолазни костюми ..... :)) Къде отиде Расия държава оставят, а твойте фашисти камик върху камик не оставят само като погледна България, Ирак, Либия, Афганистан, Югославия т.н. и разбираме за ко стаа въпрос ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 6 години
Сирия е изкуствена държава, като Русия например. Не може 4 млн алевити да командорят останалите 18 милиона основно сунити. Ако са двата милиона християни, САЩ отдавна да бяха свалили Асад. Всички са наясно, че ако ИД беше допусната до властта, щеше да ги прогони от страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
bgMan
преди 6 години
Сега сервилничи на Иран обаче за възстановяването си се надява на цивилизования свят!? Аятолаха Хомейни не се ли интересува от възстановяване или неговия смисъл на живота е само разрушението и джихада срещу друговерците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още