IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка понижи прогнозния икономически ръст за Източна Азия

Причината са рисковете от рязкото забавяне на китайската икономика и потенциалното увеличаване на лихвените проценти в САЩ

10:16 | 05.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Шанхай. Снимка: Архив Ройтерс</p>

Шанхай. Снимка: Архив Ройтерс

Световната банка понижи прогнозния ръст за икономиките на Азиатско-Тихоокеанския регион за тази и следващата година, съобщи BBC. Причината са рисковете от рязкото забавяне на китайската икономика и потенциалното увеличаване на лихвените проценти в САЩ.

Банката очаква ръстът в региона да бъде 6,5% през тази година, 6,4% за 2016 и 6,3% за 2017 г. По-рано прогнозата беше за ръст от 6,7% през 2015 и 2016 г. и за 6,6% през 2017 г.

Последната оценка е дори по-ниска от растежа през миналата година (6,8%), отбелязан в редица държави, сред които Китай, Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Виетнам.

През миналия месец Азиатската банка за развитие заяви, че забавеният ръст в Китай може да намали растежа в региона до 5,8% през 2015 г.

Международният валутен фонд (МВФ) също предупреди през септември, че забавянето във втората по големина световна икономика представлява глобален риск. 

Ръстът в развиващите се икономики в Източна Азия се очаква да се забави заради изместването на икономическия баланс и темпа на очакваното нормализиране на лихвените проценти в САЩ“, заяви Судир Шети, главен икономист за региона в Световната банка.

Ако китайският растеж се забави още повече, ефектите ще се усетят в останалата част от региона, особено в страни, свързани с Китай чрез търговията, инвестициите и туризма“, допълва той.

Източна Азия генерира близо две пети от световния икономически ръст, сочат данни на Светованта банка.

Институцията прогнозира китайската икономика да нарасне с 6,9% тази година и с 6,7% през 2016 г., което е по-малко от предишните очаквания за съответно 7,1 и 7%. Тази година Китай вероятно ще регистрира най-голямото забавяне от 25 години насам и мнозина експерти смятат, че правителствената цел от 7% за 2015 г. няма да бъде постигната.

Междувременно се очаква основните лихвени проценти в САЩ да бъдат увеличени за пръв път от близо десетилетие през идните месеци, което пък може да предизвика отлив на капитали от развиващите се пазари в Азия, тъй като местните валути по всяка вероятност ще пострадат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още