IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Япония маслото става лукс

Цените на дребно ще достигнат рекордно високи стойности през тази зима - 3,30 евро за 200 грама

12:55 | 25.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В Япония маслото постепенно се превръща в луксозна стока. Цените на дребно на маслото ще достигнат рекордно високи стойности през тази зима, пише икономическият всекидневник Nikkei. В Токио клиентите трябва да платят за опаковка осолено масло от 200 грама 434 йени (3,30 евро), с 4% повече от преди година и с 12% за последните три години. 

Несоленото масло е дори по-скъпо, като това на фирма Megmilk Snow Brand например струва 480 йени.

Причината за ръста на цената е фактът, че продуктът се превръща в дефицитен заради сериозния спад на броя на кравите. От няколко години японските животновъди намалиха млекопроизводството заради спад на потреблението в страната, чието население застарява и пие все по-малко млечни напитки. Към това следва да се добавят и повишените цени за фуража заради слабата йена.

За да се облекчи положението на пазара, правителството възнамерява да облекчи ограниченията за вноса за частни вносители на масло до края на март.

През миналата година Япония вече се оказа принудена да внася спешно масло заради масов недостиг. Някои супермаркети дори ограничиха продажбите до едно пакетче масло на клиент. Правителството трябваше да внесе 7000 тона през май и още 3000 тона през септември, за първи път от доста време, припомня AFP.

Като извънредна мярка и през май 2015 г. бе решено да се внесат еднократно 10 000 тона масло. Според японската асоциация на млекопроизводителите търсенето на масло тогава бе превишило с над 7000 тона предлагането, което е накарало правителството да реагира.

От години японската държава защитава местното производство на масло с високи мита от около 30 на сто, пояснява DPA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още