IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин е оптимист, че ограниченията на ОПЕК ще продължат

Всичко по газопровода "Силата на Сибир" е договорено, коментира руският президент по време на конференция в Пекин

14:54 | 15.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин.<em> Снимка: Архив Г-20</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Архив Г-20

Руският президент Владимир Путин определя като добри перспективите ОПЕК да продължи ограниченията за добив на петрол, пише ТАСС. По време на конференцията "Един пояс, един път", която се провежда в Пекин, той уточни, че досега Саудитска Арабия напълно спазва договореностите, постигнати между страните на картела и още няколко държави, големи производители на петрол.

Саудитска Арабия е заинтересувана да поддържа стабилни и справедливи цени на петрола, каза още Путин и уточни, че е важно ограничението да бъде с продължителност не от два-три месеца, а поне девет.

В началото на декември 2016 година страните от ОПЕК и 11 държави извън картела, сред които и Русия, се разбраха да ограничат добива на петрол с 1,8 млн. барела на денонощие за първата половина на 2017 година. По-рано днес Русия и Саудитска Арабия се разбраха да удължат ограниченията поне до март 2018 година.

Това предизвика ръст на цената на петрола на световните пазари - суровината се търгува при около 50 долара за барел

в последните седмици. Натиск на пазарите обаче оказват новините от САЩ за насърчаване на добива на петрол.

По време на брифинг за журналисти в китайската столица Путин коментира още и работата на газопровода "Силата на Сибир", по който ще бъде доставян газ от Русия за Китай, става ясно още от публикация на сайта на Кремъл.
По негови думи проектът се движи по план . "Няма никакви спорове за цените, практически всичко е решено", каза още Путин.

В Пекин Путин коментира още, че през последните години търговските отношения с Китай са в застой, макар и да има положително развитие в първите месеци на годината. Путин посочи, че връзките между двете държави трябва да бъдат допълнително активирани, посочвайки някои от проектите между тях.

Ден по-рано по време на среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас Путин коментира още и търговските отношения с ЕС и отбеляза ръстът на търговията с еврозоната с 80% през първите два месеца на 2017 година. "Но има и добри двустранни проекти, които, за съжаление, в момента са замразени", допълни още той.

Oще за цените на петрола четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още