IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Актуализацията на бюджета влиза на първо четене в НС

Предвижда се бюджетен дефицит от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП

08:23 | 18.11.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Актуализацията на бюджета влиза на първо четене в НС

Парламентът ще разгледа днес на първо четене актуализацията на бюджета за тази година на Здравната каса и на държавния бюджет.

Прекрояването на финансовото министерство предвижда бюджетен дефицит на касова основа от 2,9 млрд. лева, или 3,7% от БВП. Заради увеличаването на недостига се налага поемане на нов държавен дълг и промяна на предвидените дългови ограничения за 2014 г., които да позволят да бъде обезпечено допълнително дългово финансиране в размер до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. С част от новия дълг ще бъдат изплатени гарантираните вземания на вложителите в Корпоративна търговска банка, а с останалите пари ще се покрие недостигът в хазната до края на годината.

Актуализацията идва на фона на изненадващия икономически растеж през третото тримесечие и намаляващата безработица за същия период.

Надхвърлянето на дефицит от над 3% от брутния вътрешен продукт може да доведе до процедура по свръхдефицит срещу България.

„Свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция“, заяви същевременно финансовият министър Владислав Горанов. „Без актуализацията на бюджета до края на годината страната ще спре плащанията“, уточни Горанов.

Същевременно той поясни, че кабинетът ще направи усилие „страната да влезе в 3-те процента дефицит, предписан от Европа.

В последния ден на работата си предишното Народно събрание актуализира бюджета на Здравната каса с 225 млн. лева, но те не са достатъчни.

През миналата седмица бюджетната комисия одобри и отпускане на допълнителни 100 млн. лева за 2014 г. на Националната здравноосигурителна каса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Не се заблуждавай! Има още не малко за продан и приватизиране. И това, че все още има толкова много корумпирани бездарници, които желаят да бъдат депутати и управляващи го доказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
rtf
преди 9 години
Право каза "досега".То каквото можеше да се разпродаде или приватизира, отдавна е заминало. За 25г. всичко градено през комунизма е разпродадено, а сумите които се вемат на заем са милиарди. И то лошо няма, само че нещо с борда и вземането на заеми, е там нещо не се вързва много. Ако искаме да е стабилен борда де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
С продажби на държавни активи, добре познатата приватизация и др. под.Досега винаги дупките в бюджета и особено дупките в осигурителната система са запълвани по този начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
rtf
преди 9 години
Аз имам един малко *** въпрос, но все пак да попитам.Държавата ни е в борд, вече почти 20г.Ако теглим едни кредити, външни във валута, която валута опухаме сега както се планира, тогава как ще връщаме тези заеми във валута след време при фиксирания курс?В смисъл после от къде ще набавим нужната валута за погасяване на външните кредити?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
s3
преди 9 години
Млдежът има съмнителни икономически познания, това го казвам според досегашните му изявления, някои от които те карат да се ззамислиш, този младеж ли ни е минфина.Отделно, младежът няма никакви или крайно ограничени познания по PR и няма никакви идеи относно държание и представяне пред народа. Държи се като господар, а уж би трябвало да е служител. Не че нещо, но става нагло.Дянков наистина беше съвсем различно нещо, имаше и познанията и опита. Отделно знаеше как да се държи.Не съм голям оптимист за младежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
mnz
преди 9 години
Свръхдефицитът не е нашето виждане за фискалната позиция казва черешаря младеж Горанов.И е прав. Защото това е само половината истина.Другата половина е гарантираната постна пица за всички останали. Преди Дянков успяваше някак си да убеди всички да ручат постни пици всяка година и да затяггат коланите. Ама младежа като го гледаме не е свикнал да затяга своя колан, добре се е отхранил. Така че младежа има да ни навира постни пица, а той е друга бира ... Донякъде звучи нагло, да видим колко ще е търпението на постещите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още