IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЛС заплашва да не участва в преговорния процес по рамковия договор за 2016 г.

Настоява да отпаднат текстове от Закона за бюджета на НЗОК

13:49 | 02.11.15 г.
Автор - снимка
Редактор
БЛС заплашва да не участва в преговорния процес по рамковия договор за 2016 г.

Българският лекарски съюз ултимативно заявява в декларация, че няма да участва в преговорите по Национален рамков договор за догодина, ако не бъдат премахнати всички текстове от Закона за бюджета на Здравната каса, с които се променят правилата, приети в Закона за здравното осигуряване. Това се посочва в декларация на съсловната организация, приета на 64-я извънреден събор, който се проведе този уикенд в Равда.

От организацията заявяват, че ще използват всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото. 

Възраженията на лекарското съсловие са срещу клаузи в бюджета на Здравната каса, които налагат лимити на лекарите. Позволява се НЗОК да променя цените и обемите на медицинските дейности по собствено решение, включително ако не е подписан Национален рамков договор с лекарите за годината. Дава се възможност и фондът да намалява цени на клинични пътеки при недостиг на средства. Досега БЛС активно участваше в тези процеси.

„По конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на проекта за Закон за бюджета на НЗОК се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди четири месеца. Практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги”, посочва се в декларацията.

Лекарите предлагат и да се увеличи размерът на публичните средства до 25-30% от общия бюджет на НЗОК само за извънболничната помощ. Както и средствата за изследвания и консултации, необходими за явяване на ТЕЛК да не са от бюджета на Здравната каса, а от този на Министерство на труда и социалната политика, за което вече са водени разговори.

БЛС предлага и да се заложат с 18 млн. лв. повече за първична извънболнична помощ, а в специализирана помощ извънболнична помощ – с 14 млн.лева повече. Основно искане на делегатите е диспансерните прегледи да се освободят от регулация, а притеснението при специалистите е, че заложеният бюджет няма да стигне предвид въвеждането на нови дейности в диспансерното наблюдение при кожните и психичните заболявания.

Съсловието на българските лекари няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало, посочва се още в документа. БЛС настоява за незабавно оттегляне на всички предложения от проектозакона за бюджета на НЗОК, водещи до изменения на други закони и срокове в Националния рамков договор.

Ако исканията не бъдат изпълнени, БЛС няма да участва в преговорния процес по новия рамков договор за 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още