IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ: Прилагаме методика за заплатите и вече обявихме възнагражденията на УС

Вътрешните правила са достъпни на интернет страницата на централната банка

20:38 | 21.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) прилага методика за определяне възнагражденията на нейния персонал и вече е обявила размера на работните заплати на Управителния съвет (УС). Това съобщават от централната банка по повод критиките на народните представители от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов относно размера на възнагражденията на ръководството и служителите.

Депутатите поискаха заплатата и бонусите на бившия управител на БНБ Иван Искров и на предишния началник на „Банков надзор“ Цветан Гунев да бъдат обявени публично на основание решение на Върховния административен съд (ВАС), което идва след тяхна жалба заради отказа на банката да им предостави тази информация.

Периодът, за който Димитров и Славов искат размерът на възнагражденията на Искров и Гунев да бъдe осветен, е първото полугодие на 2014 г. - преди фалита на Корпоративна търговска банка, а също и за второто - след него, както и до 30 юни 2015 г.

„Възнагражденията на УС на БНБ и методиката за тяхното определяне бяха публикувани на 30 юли 2015 г. Те също така са публикувани в Бюджета на БНБ за 2016 г.“, гласи съобщението на банката до медиите.

Там се посочва, че с „размера на възнагражденията на членовете на бившия УС през първите шест месеца на 2014 г. на 18 септември 2015 г. БНБ публикува на интернет страницата си след декларирано съгласие за разкриване на информация по Закона за защита на личните данни от г-н Иван Искров, г-н Калин Христов и г-н Димитър Костов тяхното брутно средномесечно възнаграждение, включващо всички форми на основни и допълнителни възнаграждения преди облагане с данъци за периода юли 2014 г.-юни 2015 г.“

От БНБ добавят, че с оглед избягване на потенциални нарушения от страна на БНБ на Закона за личните данни допълнителна информация по този въпрос ще бъде предоставена след влизане в сила на решението на ВАС.

През есента на миналата година стана ясно, че заплатата на Иван Искров е била над 16 хил. лв. За същия период Христов и Костов са получили по 14 983,21 лв.

Освен това от централната банка подчертават, че нивата на заплатите по видове персонал са посочени в Бюджета на БНБ за 2016 г. За тази година средномесечните възнаграждения за групите „ръководен персонал“, „специалисти“ и „поддържащ персонал“ в централната банка са 4 342 лв., 1 748 лв. и 916 лв., съответно.

Що се касае до самия УС - през 2016 г. техните възнаграждения остават непроменени спрямо 2015 г. Управителят ще получава основна заплата от 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а другите членове на УС - по 4 391 лв.

Вътрешните правила за организация на работната заплата за персонала на банката, които определят методиката за тяхното формиране, вече са качени на интернет страницата на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Това са заплатите- защо мълчите за бонусите? А получавали ли са и представителни, за храна, за дрехи, безплатен транспорт, командировъчни и т.н.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
15 бона заплата на месец и 180 хил. лв. на година. За тези пари какво точно прави Радев? В момента, това което виждаме е да ходи по конференции и да гледа да поема колкото се може по-малко отговорности. Отказът за налагане на глоби за разпространяване не невярна инфомация за банките, е именно отказ от поемане на отговорност. БНБ все повече и повече се превръща в един наблюдаващ сеир и чоплещ семки безделник. Как точно смятат да върнат авторитета на БНБ като хем си раздават високи заплати, хем се чудят как да си прехвърлят отговорностите на някой друг. Реално БНБ като надзорен орган трябва да помага на банките в тежки ситуации, а в момента той се прави, че няма нищо общо с банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още