IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ предвижда ръст на разходите за персонал с близо 15% през 2016 г.

Банката заделя и 5 млн. лв. за външни услуги, свързани с прегледа на качеството на активите на банките и стрес тестовете за системата

08:21 | 12.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Българска народна банка (БНБ) предвижда ръст на разходите за персонал с 14,7%, увеличение на основните заплати на служителите с 3,92%, замразяване на основните възнаграждения на Управителния съвет (УС) и 5 млн. лв. за външни услуги, свързани с прегледа на качеството на активите на банките и стрес тестовете за системата. Това става ясно от бюджета на централната банка за 2016 г., който е внесен за разглеждане от Народното събрание.

Планираните разходи за персонал през 2016 г. са в размер на 26,699 млн. лв. Те ще бъдат с 3,423 млн. лв. повече спрямо утвърдения бюджет за 2015 г. Техният дял от общите разходи на БНБ възлиза на 27,7%. Разходите за персонал са второто най-голямо разходно перо по бюджета на банката след разходите за материали, услуги и амортизация.

Увеличението е с „цел осигуряване изпълнението на приоритетни задачи, включително поетите ангажименти за реформиране и развитие на банковия надзор; възложените на БНБ правомощия по Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници като орган за преструктуриране на банки; и изискванията на Закона за БНБ за постигане на съответствие между средните възнаграждения на служителите на БНБ и възнагражденията за сходни функции в други банки в страната“, обосновава разходите гуверньорът Димитър Радев в обръщението си към НС.

Във връзка с реформите в надзора и новия закон за преструктуриране на банки през ноември 2015 г. БНБ създаде нови структури. Това води до необходимостта от увеличаване на разходите за персонал с 1,903 млн. лв.

Тъй като Законът за БНБ определя, че възнагражденията на служителите не могат да бъдат по-ниски от възнагражденията на служители със сходни функции в други банки, постигането на нивата на общите средномесечни възнаграждения в банките за групите „ръководен персонал“ (4 342 лв.) и „специалисти“ (1 748 лв.), както и запазването на общото средномесечно възнаграждение на „поддържащия персонал“ (в размер на 916 лв.), води до увеличение на средствата за основни заплати на служителите с 3,92%.

„Процентът на нарастване е установен след проведено проучване за нивата на възнаграждения в банките по приета от Управителния съвет на БНБ методика“, пише в бюджета на банката за следващата година.

Що се касае до самия УС - през 2016 г. техните възнаграждения остават непроменени спрямо 2015 г. Управителят ще получава основна заплата от 15 368 лв., подуправителите - по 13 173 лв., а другите членове на УС - по 4 391 лв.

„Запазва се лимитът за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнителното материално стимулиране, до размера на общото средно възнаграждение на ръководителите на банки в България към 1 юли 2015 г.“, пише в тази връзка във финансовия план на БНБ за 2016 г.

Промяната в нормативните актове и изпълнението на вътрешните правила и процедури определят нова минимална работна заплата, нови нива на минималния осигурителен доход по квалификационни групи персонал, увеличение на разходите за допълнителни възнаграждения за трудов стаж и професионален опит, доплащане за научна степен, доплащане за извънреден и нощен труд и кариерно развитие общо в размер на 634 хил. лв.

Предвидените за 2016 г. разходи за обучение и специализация на персонала са 1,144 млн. лв. Разходите за командировки в чужбина са 635 хил. лв., като „те са планирани на база дейността на всички дирекции и са свързани с участието на служители в двустранни срещи с други централни банки и международни организации, заседания на надзорни колегии, семинари, конференции и други мероприятия“.

В бюджета си за следващата година БНБ залага 5 млн. лв. за организиране на външния преглед на качеството на активите на банките и стрес тестовете в банковата система.

Общо консултантските услуги ще са за 5,585 млн. лв. БНБ отделя средства и за външни консултации по методологически въпроси относно прилагането на надзорната регулаторна рамка и Международните счетоводни стандарти, за актуализиране на оценката за енергийна ефективност на сградите на БНБ, за външни консултанти при процедури за избор на изпълнители на поръчки, за консултантски услуги по поддръжка на машините за обработка на банкноти и други.

Най-голямо перо в общите разходи на БНБ заемат разходите за материали, услуги и амортизация. За догодина са заложени 42,161 млн. лв. по това перо. Делът им в общия бюджет е 43,7% , като те се увеличават с 1,7% спрямо утвърдените средства по бюджета за 2015 г.

Разходите за материали са 1,439 млн. лв. и представляват 1,5% от всички разходи за издръжка на банката. Разходите за външни услуги са на стойност 24,722 млн. лв., 25,6% от общите разходи за издръжка и се увеличават с 12,8% спрямо утвърдените за 2015 г. основно заради разходите за консултантски услуги.

Основната част от очакваните финансови приходи ще са от управлението на международните валутни резерви, чиято средна величина за целите на изготвянето на бюджета се предвижда да бъде около 33,506 млрд. лв. (без монетарното злато, специалните права на тираж на Международния валутен фонд, получени от общото разпределение през 2009 г., и салдата по сметките на кредитни институции в националния системен компонент на ТАРГЕТ2 (ТАРГЕТ2-БНБ). Очаква се те да са с около 3,7% по-високи спрямо прогнозата на БНБ за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
stone-bi
преди 8 години
няма да се учудя, ако всичките тези 15% се налеят в заплатата на дъщерята на Левон, която е в БНБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още