IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК разпредели медийните пакети за президентския вот и референдума

ВАС реши средства за отразяването на кампаниите да получават както националните, така и регионалните медии

14:44 | 09.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Шест  партии, 10 инициативни комитета, издигнали независими кандидати, и две коалиции ще получат право на медийни пакети за президентския вот. Това става ясно от едно от последните решения на ЦИК.

Всяка една от формациите ще вземе по 40 хил. лева за отразяване в медиите и за агитация, с изключение на коалициите, които ще приберат средно по 20 хил. лева.

Причината, е че част от партиите в тях са парламентарно представени, а като такива вече взимат държавна субсидия. Така сметките показват, че държавата ще даде за реклама на „малките“ участници във вота близо 690 хил. лева, изчисли "Монитор". 

Сред независимите кандидати, които ще получат пари, са ген. Румен Радев, Веселин Марешки, Пламен Орешарски, както и Николай Банев.

От ЦИК определиха и броя на формациите, които ще получат медийни пакети и за референдума. Тук средства ще вземат 10 партии, 3 коалиции, както и 22 инициативни комитета, като сума, която ще си разделят, е общо над 1,32 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че Върховният административен съд (ВАС) е отменил част решението на ЦИК за медийните пакети, според което разходването на средствата е ограничено само за телевизии и радиа с национален обхват и печатни медии с "национален тираж“.

С решението на ВАС отново се позволява местните и онлайн медии да имат право на медийни пакети.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев коментира пред БНР, че още в събота комисията ще се съобрази с мотивите на съда и ще поправи текстовете.

"Ще бъде предложена нова редакция, която да не ограничава доставчиците на медийните услуги по отношение само на медиите с национален обхват", каза той.

Аргументът на ЦИК за решението беше, че интернет сайтовете всъщност не са регулирани и дефакто не са медии, затова не трябва да вземат пари от медийните пакети.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още