IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на декември пред работодателя се заявяват данъчните облекчения за деца

Сумата от годишната данъчна основа се намалява в зависимост от броя на децата

13:21 | 12.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До края на декември работниците или служителите трябва да представят необходимите документи пред своя работодател по основно трудово правоотношение, ако искат да ползват данъчните облекчения за деца чрез него, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП).

Двете декларации - за ползване на данъчното облекчение за деца по чл. 22в и данъчното облекчение за деца с увреждания по чл. 22г от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), са публикувани на интернет страницата на НАП.

Данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2016 г. могат да се ползват по два начина.

Първият начин е чрез работодателя, който е задължен да извърши годишно облагане на доходите от трудови правоотношения на съответното лице до 31 януари 2017 г.

В този случай е необходимо служителят да предостави на работодателя си декларация за данъчно облекчение за деца и/или декларация за данъчно облекчение за деца с увреждания, както и останалите необходими документи, до 31 декември 2016 г.

Вторият начин е с подаване на годишната данъчна декларация за 2016 г. – до 2 май 2017 г. (30 април е в неделя, а 1 май е официален почивен ден).

Към нея трябва да се приложи и съответният образец на декларация.

Данъчното облекчение за деца дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв.  – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Към формуляра се прилага и декларация от другия родител, че за 2016 г. същият няма да ползва намалението.

Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2 хил. лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто степен на увреждане. Условията се описват в декларацията и се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2016 г. той няма да ползва намалението.

И двата вида облекчения се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Когато данъчното облекчение за деца и/или за деца с увреждания е ползвано в пълен размер при работодателя по основното трудово правоотношение, но физическото лице подава годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2016 г., към годишната данъчна декларация не следва да се прилагат декларациите за данъчно облекчение за деца и за деца с увреждания, както и останалите необходими документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още