IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Ангелов: След няколко години банковите активи отново ще бъдат проверени

Това е регулярен формат, особено когато започва да се говори за присъединяване към еврозоната, коментира изпълнителният директор на Банка Пиреос

09:07 | 23.08.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	Емил Ангелов, изпълнителен директор на Банка Пиреос България. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Емил Ангелов, изпълнителен директор на Банка Пиреос България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След две-три години българските банки отново ще минат през проверка на качеството на активите, тъй като това е регулярен формат, особено когато започва да се говори за присъединяване към еврозоната. Това коментира изпълнителният директор на Банка Пиреос България и член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Емил Ангелов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

В Европа и в България има тенденция за допълнителни регулации върху банковия сектор, заради натиска на обществото, а и популизмът от страна на политиците, каза още банкерът.

Проверката на качеството на активите и стрес тестът са се отразили „натоварващо“ на банковия сектор поради големия обем от работа, който се е свършил за малък период от време, обясни Ангелов и добави, че банките ще се завърнат към обичайната си кредитна дейност.

Изпълнителният директор на Банка Пиреос България постави въпроса защо не са се прегледали активите само на едни от най-големите банки, а в оценката са включени и малки банки, които по думите му не носят системен риск.

Той коментира политиката на централните банки и кредитирането от страна на търговските банки.

„Очакванията от банките след количествените улеснения са за по-голямо кредитиране, но понякога тези фактори си противоречат“, заяви той.

„Да въвеждаш допълнителни регулации и да наливаш евтини пари е като да дадеш чисто нови маратонки на състезател, но да му вържеш връзките. Ние се справяме, но регулаторните свръхочаквания раждат свръхпропорции“, категоричен е Ангелов.

„Оптимист съм не само за банковия сектор. Ако погледнете около нас, ще видите, че растежът е добър“, каза още банкерът. „Виждам изключителни перспективи. Виждам проекти, които до преди година-две не са излизали на масата. Виждам увеличено желание за потребление. Хората се решават да вземат потребителски кредит или ипотечен. Лихвите играят роля. Бизнесът е по-склонен да мисли за нови проекти. Финансовата индустрия не може да предизвика икономически растеж, но може да го подкрепи.“

Цялото интервю гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още