IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контролът увеличава облагаемата стойност на рисковите стоки с 587 млн. лв.

Координационният център на приходните звена има явен ефект за увеличаване на бюджетните приходи, отчете вътрешният министър

10:24 | 14.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Стриктният контрол, прилаган от междуведомствения координационен център, който отговаря за следенето на движението на рисковите стоки и товари у нас, е повишил приходите от облагането на тези стоки с 587 млн. лева за първото полугодие на 2017 г.

Това отчете вътрешният министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол.

Той посочи, че служителите в центъра са направили над 31 хил. проверки във вътрешността на страната и са наложили обезпечителни мерки при 952 случая.

По данни на Националната агенция за приходите приходите (НАП) постъпленията от ДДС върху рисковите стоки и товари се увеличават 3 пъти, което се дължи на "трайния дисциплиниращ ефект" на контролните мерки. Вътрешният министър посочи още, че данъчните служби са направили 70 ревизии през първото полугодие, свързани с тези товари.

Работата на междуведомствения център има явен принос за увеличаване на бюджетните приходи и намаляването на дела на сивата икономика, каза още Радев в отговор на депутата от ГЕРБ Дилян Димитров.

Специализираното звено, което координира работата на няколко структури, беше създадено през пролетта на 2015 г.

Списъкът на стоките с висок фискален риск се определя със заповед на министъра на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още