IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният гаранционен фонд е гарантирал кредити на 242 компании

Половината от фирмите са микропредприятия

13:24 | 13.06.16 г. 1
Националният гаранционен фонд е гарантирал кредити на 242 компании

Кредити на 242 компании, отпуснати от търговските банки до края на март 2016 г., е гарантирал Националният гаранционен фонд (НГФ), който е част от Българската банка за развитие.

В подкрепените фирми работят над 5200 души, съобщи фондът.

Кредитите по гаранционната схема за собствен риск на фонда, която стартира в края на 2015 г., са отпуснати от Алианц банк, Банка ДСК, Банка Пиреос, БАКБ, ОББ, ПИБ, Райфайзенбанк, СИБанк, Ти Би Ай Банк, УниКредит Булбанк.

Общата стойност на финансираните от банките-партньори проекти е 80 млн. лв.

Това е ръст от 79% спрямо гарантираните заеми за първите две тримесечия по предходната гаранционната схема на НГФ за 2014 г. 

28 млн. лв. от заемите, отпуснати през 2016 г., са инвестиционни, а 10 млн. лв. са използвани за финансиране на проекти по оперативни програми. Основният интерес по схемата е към оборотните кредити, които формират 64% от реализирания портфейл.

Средният лихвен процент по кредитите е 5,5%, като се наблюдава спад в лихвените нива спрямо гарантираните кредити през 2015 г. и 2014 г. съответно с 0,5% и 1%. Средният лихвен процент за кредитите, отпускани на микропредприятитя, е 6%, за малки – 5% и за средните фирми – 4,3%.

Малко над половината от подкрепените по гаранционната схема на дъщерното дружество на ББР са микропредприятия. От данните става ясно още, че 1/3 от всички подкрепени 242 фирми са нови за банките, отпуснали кредитите.

Най-често гаранции за заеми търсят фирмите от секторите „Селско, горско и рибно стопанство“, „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“. Най-много гарантирани кредити са отпуснати в Югозападния регион – малко над 34%, следват Южен централен регион с 23,55% и Югоизточен с 13,64%.

Гаранциите на НГФ покриват до 50% от стойността на кредитите, но не повече от 1 млн. лв. Това позволява на търговските банки да отпускат финансиране при недостиг на обезпечения и при по-добри условия. Крайният срок на програмата е 31 март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
vstoykov
преди 7 години
Значи теглят се едни кредити, парите се усвояват и после държавата връща на банката дължимото от фирмата, която е усвоила кредита?Да живее Европейския социализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още