IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от чуждите инвестиции в България са насочени към София

Столицата се нарежда на трето място в света по брой IT експерти на глава от населението

16:09 | 10.03.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Над половината от преките чуждестранни инвестиции в България за последните 15 години са реализирани в София. Това заяви Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции, на форум, където се срещна с търговски аташета, съветници по икономическите въпроси на 20 чужди посолства, както и председатели на двустранните камари в страната.

По данни на БНБ преките чуждестранни инвестиции у нас за периода от 2000 г. до 2015 г. надхвърлят 23 млрд. евро. Почти 53% от тях са реализирани в София. 

Чуждите инвеститори са от 77 държави, предимно от Германия, Австрия и Холандия.

“Те се възползват от благоприятните условия за инвестиции в столицата и ниските данъци за бизнеса”, заяви Владимир Данаилов, цитиран от БТА.

Той представи предимствата за инвестиции в София и основните политики на Столичната община за тяхното привличане.

Данаилов подчерта, че една шеста от продукцията на индустрията в страната е съсредоточена в София. Той изброи факти, според които 25% от работната сила на страната е в столицата и произвежда 40% от БВП, а 49% от жителите на града между 25 и 64 години имат университетска диплома.

По думите му в София се развиват много интензивно обещаващи индустрии като информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процесите.

“С 25 хиляди специалисти в областта на информационните технологии София се нарежда на трето място в света по брой IT експерти на глава от населението. Бум отбелязват зародилите се сравнително скоро т.нар. креативни индустрии за създаване на електронни игри, като 7% от работната сила на столицата е заета в тази сфера”, информира Данаилов.

Пред БТА той обяви, че основна цел на Агенцията за инвестиции е създаване на портфолио от конкретни инвеститорски възможности в София.

“Събираме данни за предизвикателствата пред чуждия бизнес у нас и им помагаме да стъпят тук, каза Данаилов. – Веднъж месечно агенцията разпространява бюлетин за бизнес активността в София и възможностите за инвестиции. Особено важен е създаденият през миналата година, с приемането на Наредбата за насърчаването на малкия и среден бизнес, инвеститорски клас В за малък и среден бизнес. Този клас дава възможност за придобиване на обект от приватизация без търг, като това е грижа за малкия бизнес – хлебопекарни и малки предприятия до 10-15 човека, които искат да се разширят.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Grigorio
преди 7 години
А именно в София оперира и MX Trade на адрес: бул. Тотлебен 53-55. Лъжат те и ти вземат парите, а уж щели да купуват акции на такива фирми, като тия, дето инвестират в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Patilan
преди 7 години
Боже боже!! С толкова пари можеше да се направят още 2 Българии !! А вместо това, имаме кал, смог, тъмнина, *** !И за да не ме обвинят в негативизъм.... има много, ама много лъскави коли !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Всички правителства и политици упорито работят да превърнат София в двумилионен град мегаполис Много скоро градът ще се претъпче с хора напиращи от другите краища на страната и обезлюдавани Улиците са претъпкани от автомобили които скоро ще паркират един върху друг и пешеходците няма да могат да дишат Парковите и градинките ще бъдат застроени за да могат тези от провинцията да си купуват апартаментиИнсталациите за доставка на вода пара и електричество няма да могат да издържат и ще се налага да топлят вода в кофи за да се подмиват Струва ли се всичко това заради простотията и лакомията на политиците Н е мисля
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още