IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навършват се 137 години от утвърждаването на устава на БНБ

Централната банка е една от най-старите в света

18:32 | 25.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Сградата, в която и досега БНБ осъществява дейността си, е построена през 1941 г. <em>Снимка: БНБ</em></p>

Сградата, в която и досега БНБ осъществява дейността си, е построена през 1941 г. Снимка: БНБ

Днес се навършват 137 години от утвърждаването на устава на Българска народна банка (БНБ), припомнят от пресцентъра на централната банка.

Актът, утвърден от руския императорски комисар в България - княз Александър Дондуков-Корсаков, полага основите на БНБ. Банката не само е една от първите публични институции в България след Освобождението, но и една от най-старите централни банки в света. Тя е 13-а по ред на основаване.

Утвърждаването на устава е последвано от назначаването на първия управител на БНБ Лудвиг Карбоньор на 4 април, официалното откриване на банката на 23 май и извършването на първата банкова операция на 6 юни 1879 г.

В началото БНБ е централна държавна банка, поставена под контрола на министъра на финансите, която обслужва държавния бюджет и касовата дейност на държавата и извършва банкови операции, присъщи на търговска банка, без да притежава правото да отпечатва и да пуска в обращение банкноти. Със Закона за учредяване на БНБ и с новия устав, приети през 1885 г., е извършено преустройство на банката, разширена е нейната самостоятелност, предоставени са й права за печатане на банкноти и през същата година тя пуска в обращение първите български банкноти.

По-късно, през 1928 г. е приет Закон за БНБ, с който се извършва най-дълбокото институционно преустройство на банката. Тя се превръща в истинска емисионна централна банка, освободена от всяка неприсъща на този тип банки дейност, гласи част от историята, достъпна и на сайта на банката. Сградата, в която и досега БНБ осъществява дейността си, е построена през 1941 г.

През Втората световна война БНБ отново е принудена да кредитира държавата и да се справя с обезценяването на лева. С приетия в края на 1947 г. Закон за банките е извършена коренна реформа: частните банки са национализирани, а банковата система е преобразувана по съветски образец и функционира така до края на 80-те години. На БНБ е вменена задачата за цялостно финансово обслужване на създадената свръхцентрализирана държавна планова икономика.

Възвръщането на банковата система на България към принципите на пазарната икономика и на БНБ към принципите на независима централна банка става възможно едва през 1991 г.

През 1997 г. е приет нов Закон за БНБ, с който е реорганизирана паричната система и чрез който от 1 юли се въвежда паричният съвет. Българският лев е фиксиран първоначално към германската марка, а от 1999 г. – към еврото по курс 1,95583 лв. за 1 евро. През същата година е извършена деноминация на лева.

През 2005 г. влизат в сила изменения и допълнения в Закона за БНБ, с които се гарантира институционната, функционалната, финансовата и персоналната независимост на БНБ, променя се основната цел на банката и изрично се забранява паричното финансиране от централната банка на публични институции.

С приемането на България в Европейския съюз на 1 януари 2007 г. БНБ става част от Европейската система на централните банки.

Основна мисия на БНБ е да поддържа стабилността на националната парична единица, да регулира и контролира банковата система в защита на интересите на вложителите и да отговаря за функционирането и развитието на платежните системи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
БНБ е на 137 г., ала те не са достатъчни БНБ да зачита наличие на сгрешена парична система и лошите последици при наличие на тази държавна грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още