IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите правила за казаните за ракия ще бъдат гласувани следващата седмица

Промените в Закона за акцизите идват по настояване на сдружение „Българска ракия“, заяви Диана Йорданова

17:01 | 13.01.17 г. 1
<p>
	След затягането на правилата за варене на ракия през 2016 г. имаше протести. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

След затягането на правилата за варене на ракия през 2016 г. имаше протести. Снимка: архив, БТА

В последните дни от работата на 43-тото Народно събрание се очаква да бъдат гласувани промените в Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС), с които се облекчават правилата за варене на ракия в селските казани.

„В сряда, другата седмица, законопроектът ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала“, казва в интервю за „Фокус“ Диана Йорданова, зам.-председател на бюджетната комисия. 

Това според нея което означава, че след обнародването на правилата в Държавен вестник може би в началото на по-следващата седмица те ще станат факт.

Припомняме, че правилата за дейността на казаните бяха затегнати в края на 2015 г. по предложение на депутати от Патриотичния фронт. Сега по идея на ГЕРБ се връща старият режим.

Нов момент е бъдещият регистър към икономическото министерство на търговци, производители и вносители на съоръжения за варене на алкохол.

Това го правим с оглед на контрола и заради безопасността на българските граждани. Когато се установи, че има несъответствие при уредите за производство или не е доказан източникът, от който са закупени, да може Агенция „Митници“ и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки, разяснява народният представител.

Тя коментира още, че последните промени за сектора на направени по настояване на сдружение „Българска ракия“, в което са обединени по-големите собственици на казани, както и в резултат от срещите с граждани в избирателните райони.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още