IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничаването на кешовите разплащания срещна отпор в парламента

Въпреки спорните текстове промените в ДОПК бяха приети на първо четене от бюджетната комисия

17:53 | 15.06.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Депутатите от парламентарната Комисия по бюджет и финанси се обявиха против радикалното редуциране на плащанията в брой, което предлагат от Министерството на финансите (МФ). Това стана ясно по време на днешното заседание на комисията.

Въпреки че законопроектът за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) днес бе приет на първо четене от народните представители, това стана под условие, че преди повторното разглеждане ще има промени в предложенията и той няма да остане в този си вид.

Припомняме, че от МФ предлагат прагът за ограничаване на плащанията в брой да бъде намален от 10 хил. лв. на 1000 лева в следващите две години. Според предложението още от август тази година всички плащания над 5 хил. лв. ще стават по банков път. От 1 януари догодина прагът пада на 3 хил. лв., а от 2019 г. се предвижда всички плащания над 1000 лв. да се извършват чрез банка.

Депутатите от бюджетната комисия не одобриха идеята.

Според Георги Търновалийски от БСП, който е и заместник-председател на комисията, подобна практика няма в нито една европейска страна. Той обвини финансовото министерство, че умишлено предлага толкова нисък праг, за да могат търговските банки да събират повече от такси за превод и обслужване.

От ДПС обявиха, че подкрепят по принцип промените в ДОПК, тъй като голяма част от тях са заради хармонизация с европейското право, но категорично отхвърлят идеята за ограничаване на кешовите разплащания.

„С праг от 3 хил. лв. и дори от 1000 лв. умишлено се слагат тежки препятствия пред българския бизнес. Усилията ви за редуциране на сивата икономика са похвални, но тук вече минахте всякакви граници. Призовавам това предложение да бъде оттеглено, защото е напълно излишно да натоварваме и затрудняваме предприемачите с оправданието, че така ще засилим фискалния контрол“, каза депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Той даде за пример Италия, където прагът бил вдигнат от 1000 на 3000 евро.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пък поиска от Министерство на финансите да предоставят детайлна оценка на въздействието, както и таблица с информация за праговете за кешови разплащания във всички страни от Европейския съюз (ЕС).

Тя обаче изтъкна, че България вече е закъсняла със синхронизацията с ЕС.

Стоянова обеща, че детайлите около праговете за сумите, които ще могат да се плащат в брой, ще бъдат изчистени между двете четения.

Представители на бизнеса също се обявиха против промените, предлагани от МФ. От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КРИБ са категорични, че мярката няма да намали сивата икономика, но ще създаде трудности пред фирмите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
грифин
преди 6 години
От скоро имам пей пал акаунт и ми се струва, че движението вътре в пп е без никакви такси. При кеширане и превод до получател извън пп, тогава те чарджват.Та, си мисля, за оборотни разплащания м/у пп клиенти не е ли вариант за заобикаляне на банките??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
https://***.biallo.de/recht-steuern/news/barzahler-eu/#Е как синхронизирате с ЕС , като за Франция границата е 15 000 евро ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
blackaquarius
преди 6 години
Тези не са наред!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още