IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Трудно е да се предвиди какво ще предизвика стенограмата за КТБ

Росен Плевнелиев не е съгласен разговорите за банката в рамките на Консултативния съвет за национална сигурност да станат публично

18:11 | 31.05.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система, е позицията на президента на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев по повод исканията за разсекретяване на информацията в стенограмата от Консултативния съвет за национална сигурност, водени преди почти три години.

Позицията на Плевнелиев беше публикувана в писмо до главния секретар на президента Румен Радев, разпространено до медиите от офиса на Росен Плевнелиев.

В него той посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от проведените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система.

„Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи“, посочва Плевнелиев.

Според него Законът за достъп до информацията е неприложим в този конкретен случай и разпространението на тази информация не е свързана с желанието или нежеланието на участвалите в тези разговори за разсекретяването им.

Бившият държавен глава е на мнение, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише Плевнелиев до своя наследник.

Според него, ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, "рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи“.

Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. Не стана ясно обаче, какво ще се случи, ако някой от присъствалите откаже да го направи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 6 години
има 5 президенти ... даже близката история си забравил с тая деменция, а тръгнал комунизма да хвали! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
majnata
преди 6 години
Щом и Плевелиев се обажда от нищото , значи ситуацията смърди на *** отсекъде !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
България има в цялата си история четирима президенти - и четиримата са случайни мухъли, но се делят на две категории - обикновени мишоци, които пяната на събитията е избутала до там и те са го разбрали и такива, които са си повервали и са изпъчили мишите си гърдички с идея да ги окичат с лаври.Първите двама са Же^ лю ( този *** сайт цензурира името на първия демократично избран президент на България - Же^лю Желев) и Петър Стоянов - и двамата тихо потънаха у нищото и народът ги запомни като кротки мишки, които са изтекли през времето и пространството без кой-знае какви драми. Другите двама са Гоце и Плювню - и двамата с мерак да пишат история.. И двамата ще се запомнят като пълни пропадняци. Гоце вече стана за смех, а Жужо в момента се върти в собствената си говномелачка... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
abdul
преди 6 години
и с тайна и без тайна обществения интерес е на -6 млрд. от тая далаверка и преди *** да се прави на защитник на обществения интерес, нека бъде така добър като бивш президент и главнокомандващ военните сили имащ достъп до информация с гриф строго секретно, да посочи истинските виновници за въпросната криза.чак след това може евентуално да му повярваме че наистина е бранил големият обществен интерес и ще пазим тайна.много скъпи ви станаха тайните. . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Вече ме заинтересува. Какво толкова са си говорили, което може да бутне цялата банкова система в България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още