IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев: Готов съм да разсекретя стенограмата за КТБ

По-рано този месец Софийският административен съд излезе с решение, че президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите

12:06 | 21.05.17 г. 4
<p>
	<em>Президентът Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Президентът Румен Радев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев обяви, че е готов да разсекрети стенограмата за КТБ. По-рано този месец Софийският административен съд излезе с решение, че президентството е длъжно да предостави стенограмите от консултациите, проведени там през юни 2014 г., относно съдбата на Корпоративната търговска банка (КТБ).

Делото е по жалбата на А. Г. Ч. (Атанас Чобанов, главен редактор на сайта Биволъ, бел. ред.), който е получил отказ в края на януари от главния секретар на президентството.

На 29 юни 2014 г., девет дни след като КТБ беше поставена под специален надзор от централната банка, тогавашният президент Росен Плевнелиев покани главния прокурор Сотир Цацаров, управителя на БНБ Иван Искров, премиера Пламен Орешарски, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министри, политици, банкери и икономически експерти. По разкази на очевидци тогава е обсъждана "банкова ваканция", която предвиждаше затваряне на всички банки за една седмица.

Няма официална информация кой е направил предложението и какви са били коментарите.

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) на няколко пъти отказа да предостави стенограмата с мотива, че на срещата гуверньорът Иван Искров е изнесъл информация, която е „професионална тайна“.

Със същия аргумент преди по-малко от месец и президентът Румен Радев отказа да разкрие информацията на сатиричния седмичник „Прас-прес“.

В предаването „Неделя 150“ по БНР Радев заяви, че не искал стенограмата да бъде обявявана в предизборна ситуация и на етап сформиране на правителство.

"Ще настоявам тази стенограма да бъде обявена", посочи президентът. По думите му обаче тази стенограма няма никаква юридическа стойност. „Тя няма да даде отговор кой окраде КТБ. Но стенограмата има огромна обществена стойност като очаквания на хората за прозрачност", допълни той.

Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в срещата за КТБ с молба да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено и ако те не отговорят, това ще бъде третирано като мълчаливо съгласие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 6 години
*** (п а р ц а л) *** (п а ч а в р а) демек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 6 години
Защо онова недоразумение не го публикува? Решението на съда излезе по негово време. Какво все се прави на ударен с мокър *** по главата? Тапетаджия некъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
vale1
преди 6 години
Всички присъстващи са представлявали някакви публични институции или партии и затова трябва да се публикува стенограмата .Да знаем кой зад какви интереси застава и защитава ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
lyusien
преди 6 години
Ами хайде давай Още по вече съдът излезе с решение това да бъде направено Публикувай и имената на тези които отказват да бъде публикувано какво са говорили там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още