IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съветът за финансова стабилност ще заседава следващата седмица

Експертите ще обсъждат стрес тестовете на пенсионните фондове и застрахователите

14:25 | 27.01.17 г.
<p>
	Служебният министър на финансите Кирил Ананиев.<em> Снимка: БТА</em></p>

Служебният министър на финансите Кирил Ананиев. Снимка: БТА

Консултативният съвет за финансова стабилност ще заседава следващата седмица. Съветът ще обсъди предстоящото обявяване на резултатите от оценката на качеството на активите на небанковите финансови институции. Резултатите от стрес тестовете се очаква да излязат на 3 февруари.

Това съобщи служебният министър на финансите Кирил Ананиев, който днес пое ресорното министерство от Владислав Горанов.

Заседанието на съвета се свиква по препоръка на Горанов, каза още Ананиев. В него ще участват освен финансовия министър и гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова.

Ананиев обяви, че акцентите в работата на повереното му ведомство са осигуряването на средства за провеждането на парламентарните избори, които ще бъдат на 26 март, и българското председателство на Европейския съюз през 2018 г.

Относно парите, които ще бъдат похарчени за ангажиментите около председателството Горанов каза, че средствата не бива да надвишават 150 млн. лв. общо за трите години. Досега се движим добре и не вярвам лимитът да бъде достигнат, допълни той.

Кирил Ананиев, който досега беше зам.-финансов министър, добави, че „влиза в една добре подредена къща“. Той обеща да изпълнява стриктно приетия Закон за държавния бюджет за 2017 г. и няма да толерира прищевки и излишни харчове.

Предстои ни работа по актуализацията на Конвергентната програма и Националната програма за реформи, както и подготовката на 3-годишната бюджетна прогноза за 2018-2020 г., обясни Ананиев.

Той добави, че служебния кабинет няма право да прокарва нови политики и не е в интерес на никой мандатът на кабинета „Герджиков“ да бъде по-дълъг от необходимото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още