IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Стоянов: ЕЦБ е изправена пред силно разнородна икономика в еврозоната

Хубавото е, че имаме добра комуникация от страна на ЕЦБ, коментира Стоянов, лектор в ActivTrades, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

08:41 | 10.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Васил Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Васил Стоянов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В процеса по нормализиране на паричната политика трябва да вземем предвид, че всяка централна банка е изправена пред различни предизвикателства. Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред силно разнородна икономика в еврозоната. Това коментира Васил Стоянов, лектор в ActivTrades и водещ обученията в Betatrader,  в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Знаем, че представителството на Германия в ЕЦБ е най-силно и то иска да има затягане на паричната политика. Подобно действие за страни като Италия, Испания и Гърция ще е с негативен ефект, защото вноските, които правят по погасяване на своето дългово бреме ще станат по-големи и това би отворило дупка в техните бюджети, която би трябвало да бъде покрита от някъде. Съответно това не е желано от правителствата в съответните страни“, обяснява Стоянов.

„Хубавото е, че имаме добра комуникация от страна на ЕЦБ. Те подготвят пазарите за това, което ще последва и така намаляват евентуална несигурност“, допълва той.

„Септември месец по традиция е малко по-негативен за пазарите на акции, така че едва ли ще видим увеличение на лихвите в САЩ тогава, защото може да засили една такава евентуална тенденция. Затова такова увеличение вероятно ще бъде оставено за декември, разбира се, ако условията са подходящи“, прогнозира Стоянов.

По думите му инвеститорите вече се концентрират върху реалните резултати от политиката на Доналд Тръмп. „Т.нар. Меден месец ще започне да отминава и инвеститорите ще очакват резултати. Оттук нататък Тръмп може да се окаже и факторът, който ще доведе до някакви евентуални корекции, като имам предвид колебания, които е нормално да имаме“, посочва още Стоянов. 

Целия разговор вижте във видетото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още