IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Кънев: Покритите изисквания може да не са достатъчни за влизане в еврозоната

Интеграцията не приключва само с присъединяването към ЕС, каза управляващият партньор в „Маконис“

10:37 | 28.02.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В момента България отговаря на  почти всички критерии за влизане в еврозоната. Въпросът е дали това е достатъчно, за да бъдем приети. Това каза  в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria управляващият партньор в инвестиционнo-финансова консултантска компания „Маконис“ Евгений Кънев. 

Той припомни, че покриването на изискванията се оказа недостатъчно за влизане в Шенген.

Сега имам същите съмнения, има причини да сме скептични, въпросът е не дали ние искаме, а дали бихме били приети, коментира още гостът.

На въпрос заслужава ли си България да влезе в еврозоната той каза: „Отговорът е еднозначно „да“. Интеграцията, заложена с присъединяването ни към ЕС, не приключва само с това. Проблемът е, че не бяха положени усилия за по-нататъшна интеграция в Шенген, в банковия съюз“.

По повод изявлението на външния министър в служебния кабинет Ради Найденов, който постави на дневен ред темата, експертът каза: „Тези заявления звучат добре и аз приветствам такъв ход. Никакви действия в тази насока не бяха предприемани от времето на Симеон Дянков, който отложи постъпването ни в ЕРМ 2 („чакалнята“ на еврозоната, последният етап преди приемането на еврото – бел. ред.) заради финансовата криза“, каза Кънев.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Смешно е. Имаме горчивия опит от преди 1997ма с банките и по-точно с източването и фалитите. Взехме мерки, затегнахме надзора и ... КТБ. Оказа се, че когато факторите говорят , фактите си правят оглушки - Р. Ралин. Едни големи фАААААактори сътвориха грозни неща в тази банка - едни източваници, едни кражби, едни заеми на свои, едни държавни пари вътре да финансират мошенгиите, едни неверочтни лихви по влогове. Никакъв надзор не видя това или по-лошото видя и траеше. Надявайте се за Еврозона - това преди или след Шенген ще стане? Май, май на кукуво лято, а!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 7 години
харесва ми, че разните му там еврозонатици ОТРЕЗВЯХА.Само допреди месец хъмпти дъмпти и сие говореха за еврозоната като възможност зависеща само от нас и предстояща до седмица-две.Се пак четът, и комнтари четът....и зеха по реално да представят нещата. Обаче: пак греда и лъжа. дянков не направи тази стъпка не заради "финансовата криза", а щото баце играеше и краднеше за пъви път наедро. далавери с цигари, приватизациа на 1-6 милиарда И ГИ ФАНА СТРАХ, ЧЕ В ЕВРОЗОНАТА ШЕ ИМ ЛЪСНАТ ИГРИТЕ ПРЕДИ ДА ИМ СЕ НАРАДВАТ. ТА, немам съмнение, че лично бб е заповедал на дянков да спре таз "инициатива". алибита беше финансовото криза, да......АМА НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още